...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Mandics György: A manipulált forradalom

2015. szeptember 07. - Lilapulcsis

Nem egy szokványos könyvet mutatok most be...Mandics György egyetlen művének elolvasása után azonnal kikiáltottam (egyik) kedvenc írómnak (a sok közül), meg is látod majd miért.

A manipulált forradalom a romániai 1989-es forradalomról szól, ami alatt, rövid idő leforgásával megdöntötték a kommunista hatalmat Romániában, leváltották és ki is végezték a Ceausescu házaspárt...és az ország rátért a demokratizálódás rögös...hosszú...kacskaringós útjára.

„Temesvár Románia első szabad városa”

Ha most azon töröd a fejed, hogy te nem is tudsz erről semmit és valószínűleg meg sem értenéd a könyvet: Nincs igazad! Mandics óvatos bevezetővel kezd...

„A Katedrális előtt égtek a gyertyák. Sötétbe öltözött, meggörnyedt emberek térdeltek a hideg köveken, a szanaszét heverő töltényhüvelyek furcsa januári avarában. Az író végigment a városon, szülővárosán, Temesváron, ahol a főtér most golyók lyuggatta szecessziós bérpalotái meredeztek, mint valami rejtélyes ragyavert öregek, akik mereven bámultak maguk elé, műanyag fóliákkal sebtében bepótolt ablaküregeikkel, mit sem értve, mi történt, mi zavarta meg eddigi változtathatatlannak tűnő életrendjüket.”

A 0. naptól ismerhetjük meg hogyan alakult a történelem 1989. december 14-től kezdve. Végig követhetjük a korrupt rendszer végnapjait...ahogyan azt az író saját bőrén tapasztalta.

A 9. napra együtt rettegünk a hőseinkkel, együtt menekülünk velük az utcán a golyóktól...és lélegzetvisszafojtva óráról órára követjük az eseményeket, picit okosabban, mint a hőseink, hisz nekünk, olvasóknak belátásunk van abba is, ami Bukarestben vagy a pártszékházakban történik.

Cselekménye szerint jó kis történelmi regény, olvasmányossá varázsolja a szerző személyes élménye, ismerősei sorsának beépítése...és a gyönyörű leíró stílusa.

„Megjött a kocsi. Terepjáró, porlepte ARO. A sárhányókról csimbókokan lóg a sár. Mintha kiütése lenne a kocsinak.”

A szereplők

Meg kell barátkoznunk a betűkkel...mivel a főszereplőinknek csak egy-egy betű jelzi a nevét, Z, X...ebből is látszik mennyire reális a történet, hisz a hősöket, saját biztonságuk érdekében álnév mögé kell rejteni.

Ezen kívül valós történelmi szereplőket is találunk, vagyis...amennyiben nem ismered őket nyugodtan utána lehet nézni mindenkinek, aki felkelti az érdeklődésed.

Egyetlen hiányossága, hogy mivel nem a jellemekre, hanem inkább az eseményekre koncentrál nincsneke egyéni drámák, jellemfejlődések...a szereplők már mind kiforrott egyéniségek, és csak egyetlen szemszögből látjuk őket. Talán a cselekmény komplexitása miatt szorult ez a szál háttérbe...de nem is hiányoltam, mert elég feladat megismerni mindenkit, eldönteni, hogy melyik oldalhoz tartozik. Kapkodhatod a fejed amiatt, ahogyan pörögnek az események, nem kell még a szereplők miatt is „aggódni”.

Kinek ajánlom?

Ha szereted a történelmet, és a leíró stílust, akkor Mandics könyvét szeretni fogod. Ha csak kíváncsi vagy a nép legszeretettebb fiának végnapjaira ez a könyv akkor is tetszeni fog. És végül a Kenn Follett Évszazad trilógiájának rajongói is imádni fogják a hasonló stílusú művet.

Értékelés

Történet: 10

Szereplők: 9

Élmény: 10

Hitelesség: 10

Cselekmény: 10

Könyves kihívás, ezekbe a kategóriákba passzol:

1. Egy több mint 500 oldalas könyv.

13. Egy másik országban játszódó könyv.(Románia)

19. Egy igaz történeten alapuló könyv.

41. Egy könyv egy olyan szerzőtől, akitől még nem olvastál semmit.                                                     

A bejegyzés trackback címe:

http://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr17768680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.