...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Etgar Keret: Boldog Boldogultak

2016. október 31. - Lilapulcsis

p_20160909_125902_fotor_collage.jpg

Mivel fülszöveget nem olvasok csak az íróról szóló pár sor győzött meg abban, hogy megvegyem a könyvét. Etgar a kortárs izraeli irodalom kiemelkedő és kedvelt alakja, művei pedig 37 országban jelentek meg eddig. Egy próbát megért...

 Már a bevezető szövegben egyértelművé teszi, hogy nem fogja szépíteni a dolgokat, nyersen vezet be abba a világba, amelybe a főhősünk kerül – miután öngyilkos lesz. A legnagyobb sokkot nem a is vulgáris szöveg okozta, hanem a romlott csokis hasonlat. Ki látott már ROMLOTT CSOKIT? (Fényképeket a lilapulcsis@gmail.com címre várok)

 A reményvesztettséget elképesztően hitelesen mutatja be, egy idő után hozzá lehet szokni, hogy a új világba csöppent főszereplőnk elfelejt rácsodálkozni a körülötte lévő dolgokra. A héber nevek mindenhol beszédesek, ezt a fordítónak köszönhetően tudjuk is, de ez csak egy a sok kiaknázatlan lehetőség közül. A szereplők kiforratlanok, a környezet bemutatását lényegtelennek tartja, magyarázatokat az új világ működésére nem keres. És bennem végig motoszkált ezernyi kérdés, amelyet egyre vezethetünk vissza: mi értelme? Mi értelme enni, dolgozni, pénzt keresni, inni, HA már halott vagy?

 A mű üzenete talán (és lehet ezek után hőbörögni) a vonzalom/szerelem ereje. Említettem már a kiábrándultságot, amely körülveszi a főszereplőnket: a vonzalom/szerelem lesz az, amelyik kimozdítja a monoton hétköznapokból...és a végén a szerelem ereje lesz az, amelytől reménykedni kezd újra. A maga nyers valóságával ez a történet egy elképesztően romantikus. Vajon tényleg ez volt a szándéka?

 Tetszett az új megközelítés, nem a megszokott Rómeó-Júlia szálat kapjuk, nem is a megszokott tűzön-vízen áttörő túlélésért folytatott harc, hanem egy csendes, cselekményszegény szerelmi történetet. És ennél több bele sem fér az aprócska könyvbe. Ezt lehetett volna több száz oldalon is, szépen kifejtve...de valamiért az író úgy döntött, hogy 110 darab A5-ös méretű oldalba sűríti össze egy éjszaka álmát. Felületes vagy szándékosan zavarja össze az olvasóit?

Összegzés

Valószínű, hogy újra olvasom, meggyőződésem, hogy elsiklottam dolgok felett, és a második olvasat jobb képet adhat. Rövid és újszerű olvasmány...üdítően hatott a poros klasszikusok után. Nem lesz kedvenc, de nem félek Nektek ajánlani!  A Libriből szereztem be, elég beszédes fedőlapját könnyű lesz kiszúrni.

 

Értékelés: 9

Történet: 10/10

Szereplők: 7/10

Élmény: 8/10

Hitelesség: 10/10

Cselekmény: 10/10

 

Szerző: Etgar Keretetgar-keret.jpg
Cím: Boldog boldogultak
Kiadás éve: 2015
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 110 oldal
Műfaj: Novella 
Fordító: Borgula András

A bejegyzés trackback címe:

http://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr2411701037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.