...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Könyvbemutató || Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya ||

2016. november 29. - Lilapulcsis

15233758_1346496955381294_89998919_o_fotor.jpg

Könyvbemutatón voltam a Libri Könyvpalotában...

Az 1 óra elképesztő gyorsasággal repült el Fábián Janka és Oláh Andrea társaságában. Bevallom két okból látogattam el a bemutatóra: az első, hogy Fábián Janka lassan belopta magát a Ti szívetekbe, kedves olvasóim...akikkel beszéltem mind meleg szívvel ajánlottátok őt, második és nem elhanyagolható mozgató erő a kíváncsiságom volt.

Le a kalappal azon írók előtt, akik tömegeket képesek rávenni az olvasásra, és bár az írónőnek saját bevallása szerint, elsődleges célja a szórakoztatás, amennyit látni engedett a történetből egy kis alapműveltséget is tuszkol az olvasókba. Mert „minden könyv hozzánk tesz valamit”, ahogy a beszélgetők hátánál lévő Libris ablakdíszlet is sugallta, legyen az szórakozással megszerzett információ, vagy száraz tények olvasása, jobbik esetben az olvasó részévé válik, és a tudását növeli. Fábián Janka a tankönyvízű poros figurákat szedte elő, és írói leleményességét arra használta, hogy egy valósághű történetet fonjon köréjük. Mesélte, hogy már a tanulmányai alatt is a 18. század volt a kedvence, annak ellenére, hogy II. József, Habsburg császár nem tartozik az érdekes történelmi karakterek közé, az írónő mellette tette le a voksát és kijelölte egyik kulcsszereplőjévé, bár nem volt kifejezett célja a szerethetőségének növelése, de közel lehet kerülni a karakterhez.

Az utolsó boszorkány lánya című újdonság Az utolsó boszorkány történetei sorozat folytatása. A történetek, ahogyan Oláh Andrea is kiemelte a női sorsokat domborítja ki, láthatjuk milyen nehézségekkel küzd egy javasasszony, amikor az orvosok mellett kell helyt álljon, vagy épp a lánya, aki az egyik megismert részletben az udvarlókkal játszadozik. A történet eredetiségéhez nem fér kétség, és ahhoz sem, hogy mély kutatómunkára épül, Janka mesélt arról hogyan született meg az ötlet: a Koszorúfonathoz keresgélt a történelmi adatok közt, akkor bukkant a „boszorkány” perekre, de a századkülönbség miatt nem tudta azt akkor felhasználni (szerencsénkre), új történet született belőle.

És hogyan távoztam a könyvbemutatóról? Elolvasom a könyvet, de csak szép sorjában a boszorkánytörténetekkel kezdve! Kíváncsi lettem hogyan építi fel a kapcsolatot egy középosztálybeli javasasszony, és Mária Terézia, az egyik legkiemelkedőbb történelmi személyiség között, hogyan formálja meg az erős uralkodónőt, aki egyben babonás asszony is?  Janka szerint jellemfejlődést is kapunk majd...azt pedig tudjátok már milyen kritikus vagyok, ha hiányzik :)

Végül Fábián Janka személyisége is megnyert, elképesztően szimpatikus, kedves nő benyomását keltette, pedig még a tanárnő is előjött belőle: amikor a szerző azzal a kérdéssel szembesült, hogy milyen vizuális vagy írásbeli anyagokra támaszkodott, hogy hűen formáljon meg olvasói előtt egy olyan korszakot, amelyet sosem láthatott azt válaszolta, hogy sok olvasással elsajátítható az ő mágiája: olvasás közben megelevenedik előtte a táj, az utca, a karakterek. Nos, kedves olvasóm: te magad elé tudod játszi könnyedséggel képzelni az olvasottakat? Szerintem ez a szuper képességünk!

Ha más elképesztő képességeinkről olvasnál itt meséltem azokról: Könyvmolyok füllentései

A bejegyzés trackback címe:

http://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr5012010066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.