...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Jókai Mór: Bálványosvár

2016. december 27. - Lilapulcsis

p_20161227_134744.jpgEgyik nagy kedvencemről mesélek a mai bejegyzésben. Jókai kamaszkorom kedvence, akinek műveihez még ma is sokszor vissza-vissza térek. A romantikus tájleírásai megbabonáztak, kezdve anno a Tengerszem tündérével, ami az erdélyi Szent Anna-tó legendája, ahogyan a Szent Borbála lassan szelte a Dunát az Aranyemberben, úgy lopózott be Jókai stílusa a szívembe és azon kaptam magam, hogy elolvastam minden könyvét, ami kezembe került. Utolsókként a vékonyabb művei maradtak, köztük a Bálványosvár, Névtelen vár, Nincsen ördög – mindhárom nagy kedvencem.

Annak ellenére, hogy én előbb a méretesebb, alaposabban kidolgozott műveit olvastam lehet fordítva is kezdeni, sőt! Ízelítőnek a Bálványosvár tökéletes! Lassan hozzászoktat, hogy türelmesnek kell lenni amíg elindul a cselekmény, felfedezed miért fontos az, hogy minden körülményt részletesen megismerj, mielőtt magával ragad a kaland. A cselekmény ideje a 13.század, és bár mindig is tudtam arról, hogy a kereszténység csakis úgy tudott megkapaszkodni a vidékünkön, hogy szorosan összefonódott a pogány rítusainkkal, mégis Jókai műve volt az, amely újra lerántotta a leplet erről a szimbiózisról.  Az író, mint nagyon sok művében két világ összeütközésének hatásait írja le.

„Az pedig már nagy bűn; meg is vagyon tiltva; a pogány meséket hallgatni nem illik keresztyén emberhez. Azért törtek össze a királyok és vajdák minden timborát, hegedűt, meg azokat a rovásbotokat, amikre az ilyen bolond mesék fel voltak faragva, hogy a nép felejtse el őket.”

Jókai romantikus stílusa mindig idealizált képet fest a nemzetünkről, legyen az a hortobágyi puszta büszke csikósa, vagy az erdélyi pogány ős. Olyan finomsággal írja le a barbár rítusainkat, hogy attól büszkeség tölthet el, milyen vitézek voltak az őseink. Műveiben sosincs káosz, annak ellenére sem, hogy ugyan annyi eseményt ír le, mint George R.R.Martin a Trónok harcában, de sosem volt célja a megtévesztés, a félrevezetés, a negatív szereplők velejükig rosszak, a jók pedig angyalian jók. A Bálványosvárban sem várhatunk különösebb pálfordulást a szereplők részéről, és ez így van jól, a karakterek ettől lesznek hitelesek, makacs, konok embereket fest meg Jókai, ahogyan él a köztudatban is a sztereotípia a székelyekről.

„– Nézz körül: ez a te házad, itt te vagy az úrnő. Ha kívánsz benne valamit, mondd meg: itt lesz; ha nem szeretsz benne valamit, mondd meg: elmegy innen. Itt van az asztalon a mátkakenyér. Ez rád vár, hogy megtörjed. Amíg ezt meg nem töröd, s velem meg nem osztod, addig én urad nem vagyok. Itt hálok a gádor előtt; kettőnk között a kivont kardom, s egy tekintettel is én meg nem sértelek. Ha gyűlölsz, megölhetsz.”

Jókai egyébként is magasba emeli a női karaktereit, és általában tartásukkal és elszántságukkal mutatja meg az erejüket, a Bálványosvár ebből a szemszögből is kivétel, itt a hősnőnk testi erővel is rendelkezik. Kíváncsi vagy? A Körültáj jelenetben megismerheted a „fiúleányokat”.

Megnéztem milyen értékelések születtek ezzel a könyvvel kapcsolatban, és egy motívum mindenhol felbukkan: „mese”. Bár egy mese érzését keltheti, ez legenda, több igaz rítust és hagyományt gyúrt össze az író ahhoz, hogy megszülessen a Bálványosvár.

Összességében egy kedves, kalandos kisregény, vad szerelmi szállal, kihívásokkal, erős karakterekkel. Jókai világába tökéletes bevezető.

Olvastad már? Mi a kedvenc idézeted? Oszd meg velünk hozzászólásban.

A könyv megvásárolható több helyen is, a Librinél volt az első találat, szerény 400 forintért itt megtalálod: https://www.libri.hu/konyv/jokai_mor.balvanyosvar-4.html

Vagy elérheted online a Magyar Elektronikus Könyvtáron: http://mek.oszk.hu/00700/00772/html/

Értékelés: 10

Történet: 10/10

Szereplők: 10/10

Élmény: 10/10

Hitelesség: 10/10

Cselekmény: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

http://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr5812075439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.