...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Érik a gyümölcs - John Steinbeck

2014. szeptember 12. - Lilapulcsis

JohnSteinbeck_TheGrapesOfWrath.jpg_371x574

Tudod milyen érzés, amikor átérzed a szereplők fájdalmát, fáradtságát, gondjait? Steinbeck rendkívüli terhet helyez azok vállára, akik a történeteit olvassák...az Édentől keletre, az Érik a gyümölcsben olyan körmönfontan ejt rabul a cselekmény, hogy azon kapod magad együtt szenvedsz a hőseiddel. Többek között ezért az egyik kedvenc íróm. Amikor elérkezel ahhoz a pillanathoz, amikor Jókait kegyesnek és túl romantikusnak találod, akkor Steinbeck lesz az, aki a mesemondónk szerepét méltón átvállalja. Realista stílusába keveredik némi romantika, már ami a leírásokat illeti. 

Steinbeck elképesztően eleveníti meg a tájat, magad előtt látod a rózsaszínűre száradt vörös földet, a repedéseket, a hervadó kukorica leveleket, hallod, ahogyan a szél zörgeti őket és útjában felkavarja a port…a port, amely rátelepedik az arcodra, testedre és olyan sokáig rajtad marad, nyomasztóan, jelezve, hogy már te is az Okik közé tartozol, míg egy új könyv el nem feledteti mit olvastál.

„A porban kis kráterek jelezték a lehullott esőcseppek helyét, a kukoricalevelek itt-ott megtisztultak a portól – ennyi volt az egész.”

Stílusát Jókaiéhoz hasonlítanám, mindketten hosszú leírásokkal kezdik amelyek, mint Narnia átjárója lassan csalogatnak abba a korba, amelyet megjelenít a mű, és mire találkozol a szereplőkkel már fel sem tűnik, hogy egy más tájban, más kultúrában mozogsz, közéjük tartozol és ezáltal megértheted őket

„Valamikor bömböltem Jézus nevét. S az öntözőárok úgy tele volt megtért bűnösökkel, hogy a fele majdhogy oda nem veszett. De ennek már vége – sóhajtott fel. – Most már csak Jim Casy vagyok. Nem tartozom az elhivatottak közé. Bűnös gondolataim vannak, de azt hiszem, okos gondolatok.”

Ez már a második olvasmányom az írótól és nagyon szeretem a stílusát. Lassan, komótosan mesél, nyugtatóan hatnak még a legnagyobb pánikhelyzetek is. Az alaptörténet tele van szenvedéssel, olyan szintű kimerültséggel küzdenek a hősök, ami rettegéssel tölt el, mert tudod, hogy bármelyik pillanatban elveszítheted őket. De nem törnek meg, és míg az erős családfők nem törnek meg, addig az asszonyok nyugodtak. 

„Itt születtünk, itt gyilkoltak le, itt haltunk meg. Rossz föld is, mégiscsak a miénk. Azért a miénk, mert itt születtünk, itt dolgoztunk, itt haltunk meg. Ez a tulajdonjog, s nem egy darab papír, amire számokat írnak.” 

A fenti pár sor külön bejegyzést érdemelne, annyira jellemző ránk ez a ragaszkodás őseink földjeiért, mintha azáltal, hogy mi birtokoljuk és semmilyen körülmények között nem adjuk fel (még akkor sem, ha nehéz, ha látjuk, hogy nincs értelme) nem vesznének kárba elődeink szenvedései.

A Joad család mindenét feladva indul útnak az ismeretlenbe, a Kánaán felé, ahogyan ők hiszik. Tisztességes, dolgozni akaró emberek, és Steinbeck lebilincselő stílusának köszönhetően ránk ragad a család hite, hiszünk az álomban, amit Kalifornia gyümölcsöző farmjai tartogatnak, bőséges munkát, tisztességes megélhetést. Egy új esélyt, hogy mindent elölről kezdhessenek, a semmiről, mint őseik.

 

Annyira aktuális minden síkon ez a történet, érdemes elolvasni. Először is ott a röghöz kötöttség, ellehetetlenült életkörülmények, kiábrándultság, aztán a döntés a kivándorlásra, a széteső családok, a betelepülőkkel szembeni megvetés – mind korunk betegségei.

Kinek ajánlom?

Kötelező olvasmánnyá tenném...bár kitartás kell a végig olvasásához. Nekem Steinbeck az, akinek a műveit hónapokig olvasom. Egy rész...leteszem...elmélkedek, hagyom, hogy menjen tovább az élet a normális kerékvágásban, majd újra előveszem. 

Értékelés: 10 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr946693443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.