...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

George R. R. Martin: Kóbor lovag

2015. január 29. - Lilapulcsis

Egy időre félretettem a Tűz és Jég dalát, mert nem nyerte el a tetszésem. De egy kedves hozzászólásban azt tanácsolták, hogy kezdjem el magyarul olvasni a történetet, hátha úgy több értelme lesz. Bemelegítőnek neki estem a Kóbor lovagnak.

Ez a történet a sorozathoz képest 90 évvel hamarabb játszódik, a Targaryen uralkodó ház fénykorában. Néhány név ismerős lehet, hisz sokat emlegetik őket, a leszármazottaik a Tűz és jég dalában. Szeretem, hogy betekintést enged a sorozat történelmébe, bár a két világ semmiben sem különbözik egymástól, csak a szereplők másak. És ez egy újabb problémát vet fel: a Trónok harca világa egy helyben toporog, nincs fejlődés, a feltalálók alszanak, a Fellegvár tanoncai is csak a már elsajátított tudással élnek stb. Realitás? Megbukott!

Könnyed kis olvasmány, tökéletes bevezetés George R. R. Martin véres világába.
Nehezen felfogható az elején a sok név, a jellemzések, a pajzsok, címerek, színek, formák és a történeteik, de ne rémítsen el ez senkit, az utolsó 90 oldalban minden értelmet nyer! Ismernünk kell minden bajvívót, hogy magunk felmérhessük az esélyeket és minden lovag értékét a végén. Őszintén: nyugodtan visszalapozhatsz majd, hogy meglesd ki-kinek a csapatában játszik, mert ennyi nevet megjegyezni, és ennyi intrikát észben tartani csak a nagymamáink tudnak, akik fél évig minden nap ugyan annak a brazil szappanoperának a részeit nézték :)

Lassan indul be a cselekmény, 200 oldalon keresztül bevezet minket a lovagok világába, elmeséli részletesen a torna menetét, bemutatja a szereplőket. Olyan érzésem van, hogy pontosabban kidolgozott, mint a Tűz és jég dala. Mesélésben nagyon is jó a bácsi, a jellemek kidolgozásával nem vagyok megelégedve. Nekem felületesnek tűnik, kitalál egy szereplőt, beilleszti egy szituációba és hagyja, hogy hadd viselkedjen ahogy akar - ennek eredménye, a sok "meglepetés", "ezt az oldalát még nem is láttam" és hasonló gondolatok. Egy KARAKTER előrelátható, mint egy barát, akit túl sok ideje ismersz és tudod, ha meghúzod a haját:

1. Bájosan rád mosolyog, tudja, hogy figyelmet szeretnél.

2. Rácsap a kezedre.

3. (mivel Martin bácsiról van szó) előkap a zsebéből egy pallost és ketté hasítja a koponyád.

A kóbor lovagban egyrészt idő sincs megismerni a szereplők belső vívódását, másrészt...minek azt, amikor ki lehet a lapokat tölteni szép, könnyűvérű nőcskék leírásával? Igen. Rengeteg időt tölt minden könyvében azzal, hogy ismeretlen és legtöbbször a történet számára jelentéktelen szereplők furcsa szerelmeit leírja (mocskosabb módon, mint a Szürkeárnyalatban). Szerencsénkre itt ennek is jelentősége van, szóval figyelj a lányokra! 

Az utolsó 90 oldal…izgalmas, véres, itt igazán megmutatja a stílusát az író. Azt mindig is értékeltem, hogy nem fél feláldozni a hőseit, ha menniük kell gyönyörű csatajelenetben életüket vesztik, ahogyan annak lennie kell. Nincsenek csodás megmenekülések, mindennek ára van. És itt drágán meg is fizet mindenki, kivétel a főhős..és most újra a Tűz és jég dalára utalok: az információ, amit itt megszerzel az "őrült" királyról, jól vésd az eszedbe, ha jól tippelem még jelentősége lesz a következő kötetekben :)

Összességében jó könyv! Remek befejezéssel, imádtam azt a részt és csak azért is megéri elolvasni a könyvet. George R.R. Martinról már mindenkinek illik tudni, hogy szeret játszani a szívünkkel, ahogy ezt a képen is írja (Van egy kedvenc szereplőd? Többé nincs!). Nem számít, hogy negatív, főhős vagy mindenki kedvence, ha egy szereplőnek meg kell halnia, akkor meg fog halni. Feltámadás, csodák (ebben) nincsenek. 

Ettől fájdalmas, de HITELES. 

(Cassandra Clare írhat csodásan, nem számít, mert a feltámadásoktól, csodás megmenekülésektől már kaparom az arcom és nem bírom olvasni)

 

Kinek ajánlom?

Aki olvasta/olvassa a Tűz és jég dalát: kinyitja a szemed :)

Aki tervezi, hogy elolvassa a sorozatot, annak is ajánlom, bevezetőnek tökéletes és, ha ez tetszik a hosszabb változatát is szeretni fogod.

Akinek fogalma sincs miről beszélek: ha szereted a régi lovagtörténeteket, bár picit durvább és őszintébb, mint Don Quijote vagy Robin Hood. Sötét középkorra emlékeztető, akcióval dúsított fantáziavilág.

Zene:

Mi mást tudnék ajánlani, bár az oroszlánok még alszanak ebben a részben...

2015-ös nagy könyv kihívás: 

27. pont: 1 nap alatt elolvasható könyv

Megfelel még a következő pontokhoz:

13 - másik országban játszódó

40- képregény is készült belőle

44 - idegen nyelvből fordított

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Spoiler veszély – ide akkor térj vissza, ha elolvastad a könyvet.

A végére felismertem egy jelenetet a Tűz és Jég dalából. Azok számára, akik már olvasták ismerős lehet egy párbaj, ami ugyancsak így dőlt el, a legvégén az erő győzedelmeskedett a kecses mozdulatok ellenében. Az internetet azonnal ellepték a mémek, amikor kijött a sorozat:  

Értékelés: 8,8 pont mountain.bmp

Történet: 9/10

Szereplők: 9/10

Élmény: 8/10

Hitelesség: 10/10

Cselekmény: 8/10

 

 

 

A mini szavazás elárulja mások véleményét:

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr67122653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.