...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

E. L. James: A szürke 50 árnyalata

2015. február 11. - Lilapulcsis

Hadd áruljak el valamit:

Van egy ügyetlen lány, stresszes helyzetekben még nehezebb koordinálnia a mozgását, így gyakran botladozik, esik…

Egyszer a lány elmegy kávézni egy ismeretlen, gazdag és természetesen iszonyú jóképű fiatal üzletemberrel. Csoda, de a kávézást megússza kisebb baleset nélkül. A srác visszakíséri az autójához, de ő megbotlik és zuhan... Éppen arra halad egy biciklis is!!!

                              Mi fog történni?

Való élet:

A lány elvágódik, jól beüti minden porcikáját, a biciklis elkapja a kormányt és felborul. Utóbbi szitkozódva kel fel, a lányt hibáztatja a figyelmetlenségéért, jogosan. Az ügyetlenünk arca vörös, lehorgasztott fejjel tűri a megrovást, a hangszálait megbénítja a félelem…egy szót sem tud szólni. Elplattyog az autójához, soha nem látja újra az üzletembert, aki, ha néha visszaemlékezik a lányra kínosan nevet és hálát ad az égnek, hogy túlélte a kávézást.

Szürkeárnyalatos világban:

„Mindez nagyon gyorsan történik. Az egyik pillanatban elesek, a következőben a karjaiban vagyok, ő a mellkasához szorít.”

Ez az első könyv, amiről úgy írok véleményt, hogy nem olvastam végig. Időt hagytam magamnak, újra és újra belekezdtem, de erőltetnem kellett magam és nem csak…olyan heves ellenszenvet vált ki belőlem, hogy inkább megkímélem az idegrendszerem és majd megnézem a laposnak ígérkező filmet.

Egyes jelenetek után jogosnak és elfogadhatónak tartom, hogy Amerikában 21 éven aluliak nem fogyaszthatnak alkoholt . Egyébként a könyv:

-         unalmas

-         közhelyes

-         előrelátható

-         felszínes

-         plusz a szóhasználata: „belső istennő”, káromkodásszerű „szent tehenek” (http://fuckyeahtoteas.tumblr.com/ )

-          ez külön vonalkát érdemel: ha még egyszer el kell olvassam, hogy: „rágod a szád” „ne rágd a szád” „megint rágod a szád” virtuális taslit küldök Ana-nak

 

Mikor növünk ki abból a korból mikor még azt hisszük, hogy ezt a kissé elmebeteg, torz szexuális ízlésű férfit meg tudjuk menteni? Felfogja valaki, hogy ez a való életben sosem ilyenen cukormázas?  A családon belüli erőszak az egyik leggyakoribb bűncselekmény az egész világon…erre jön egy bestseller ami legitimizálja a nők testi megrovását, ha nem úgy viselkednek ahogy a férfi akarja, mindezt a SAJÁT ÉRDEKÜKBEN.

Szabad akarat? Túl megterhelő magunknak meghozni a minket érintő döntéseket?

A szerződés teljes felolvasása után már tiszta volt a kép (egyébként…fogalmam sincs az amerikai törvényekről, de az a szerződés, úgy ahogy van érvénytelen, még a titoktartási záradék is):

                                                      Utálom ezt a könyvet.

Miért? Nemrég jártam Auschwitzben, eleve nagyon megviselt, hogy minden, amit a filmekben láttam és olvastam hirtelen valósággá vált. Az egyik kínzási módszer a sok közül, hogy a szülés beindulása után összekötözték a nő lábát, csak, hogy lássák, meddig bírja.

Ez villant be, és hasonló kínzási módszerek a listát látva. Ezek után …nem tudok máshogyan nézni a könyvre.

Egyébként nem is érdekel a könyv többi eleme. A történet egy klisékre épülő sima tündérmese, a gazdag uralkodóról és a szegény szolgáról, ahogy felemeli őt. De az uracskának akkor sem megengedhető ez a fajta viselkedés, ha nehéz gyerekkora volt.

Lehet elfogult vagyok, de az én szememben a testi erőszak nem megengedhető semmilyen formában és a szabad akarat korlátozása sem. Sajnálom, de nem tudok erre úgy tekinteni, mint kitaláció, főleg azért, mert tudom rám milyen nagy hatással vannak a könyvek, amiket olvasok…

Annyira nem szeretem ezt a könyvet, hogy az elmém legtitkosabb rejtekén elképzeltem a megfelelő büntetést E.L.James-nek: összezárnám a vörös szobába Joffrey Baratheonnal

szurke.bmp

Kinek ajánlom?

Senkinek. Nem, nem, nem. Ha nem olvasod el az még nem jelenti, hogy prűd vagy, elfogult, irányít a többség véleménye stb. Ha úgy érzed nem indokoltam meg eléggé, hogy miért nem éri meg elolvasni jelezd ezt egy hozzászólásban a bejegyzés alatt és kiegészítem CSAK NEKED :)

Zene:

Mivel nem fogod elolvasni ezért zene sem kell hozzá...helyette inkább hallgasd meg Leona Lewist, ahogy a boldogságról énekel: 

Értékelés: - képtelen vagyok akár egy pontot is adni rá. 

Történet: - /10

Szereplők: - /10

Élmény: - /10

Hitelesség: - /10

Cselekmény: - /10

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr837162935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

why-att · http://whyattblog.blogspot.com 2015.02.15. 12:22:57

Nem olvastam a könyvet, de amióta azt is tudom, hogy eredetileg Twilight fanfictionnak indult, nem csodálkozom, ha sokan a stílusától, kifejezésmódjától is hidegrázást kapnak.

Lilapulcsis 2015.03.01. 22:47:52

@why-att: Nekem is nagyon sok elem tűnik ismerősnek most, hogy tudom fanfiction-nak indult :)