...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Könyvmolyok szerelmei: top 10

Könyvmolykezelési útmutató

2015. március 04. - Lilapulcsis

Ha már Március és tavasz, akkor eljött a szerelem ideje. Igen, igen: MOST! És nem a hideg februárban. Reggel már csicseregnek a madarak, éjszaka vadul nyávognak a macskák, lassan megjelennek a párocskák a parkokban sétálva…szép az élet! Ennek örömére egy top 10 listát hoztam a legmegnyerőbb férfiakról, akikről olvastam:

 

great-minor-characters1.jpg

10. helyen nem más, mint: Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij herceg (André)

A Háború és béke nem ifjú, de annál talpraesettebb hercege. Azok, akik olvasták valószínűleg ugyan azt érezték, mikor Natasa szökni próbált egy másik kalandorral. Milyen kis buta fruska (bár, akkor már Natasa idősebb volt, mint én). Szívesen elfogadtam volna, ha felkér táncolni :)

9. John Thornton - (Elizabeth Gaskell: Észak és dél)

Azt hiszem ez az első könyvem, amiben ennyit csipkelődnek a szereplők, de IMÁDTAM! Szerettem, hogy Margaret nem ájul el Mr. Thornton vagyonától és csuklóból visszautasítja. Ennél jobban már csak az tetszik, amikor John kezd ráébredni, hogy mit érez a lány iránt. Tökéletes úriember, bár hatalmas változáson megy át, az elején mogorva, szürke, koravén…a végére kedves és szinte ellenállhatatlan lesz.

8. Mr. Darcy - (Jane Austen: Büszkeség és balítélet)

Van egy dölyfös, nagyon gazdag…igen jóképű úriember. Az elején más tulajdonságát nem is látjuk, annyira beképzeltnek tűnik és beleesünk ugyan abba a csapdába, mint Lizzy: előítéletek. Aztán lassan megismerjük a cselekedeteiből. Milyen nemes, igaz? Azon kevés férfi szereplők közé tartozik, akiket nem mások leírásából, hanem saját cselekedeteiből ismerünk meg, belopakodik a szívünkbe. Ő a te embered, ha hiszel abban, hogy szerelem első látásra nem létezik.

7. Laurie Laurence - (Louisa May Alcott: Kisasszonyok)

Az én kedves kisasszonyom, Jo…és a tökéletes párja: Laurie. Már előre láttam az esküvőt, aztán a vadóc Jo inkább egy öregecske professzort választott, fogalmam sincs miért. Laurie okos, kalandra kész, mindenhová követi Jo-t, és elképesztően kitartó. A két gyerek együtt nő fel, sokáig legjobb barátok…nem ez lenne az ideális? Egy olyan társ, akinek minden porcikáját és gondolatát ismered, akivel kiegészítitek egymást? Ez a kérdés inkább Jo-nak szól…

6. Ashley Wilkes - (Margaret Mitchell:Elfújta a szél)

Tudom, hogy többnyire mindenki a rosszfiús, izmos, szabadszájú Rett Buttler-t kedveli…de én mindig arra vártam, hogy Scarlett végül Ashley mellett köt ki és boldogan élnek Tara-n.

5. Peeta Mellark - (Suzanne Collins: Éhezők viadala)

Peeta vagy Gale? Peeta ügyetlen, sokszor inkább akadályozza Katniss-t, mint segíti, de: őszinte és jószívű. A könyvben ez jobban látszik, elégeti a kenyeret, hogy az éhező Katniss-nak adhassa, még akkor is, ha verést kap érte. Az egyedüli tulajdonsága, amit nem szeretek, hogy bármikor feláldozná magát, ahelyett, hogy azon gondolkodna hogyan menthet meg mindenkit (bogyós jelenet). De összességében egy hűséges, segítőkész, rátermett fiú.

4. Jon Snow - (George R.R. Martin: Tűz és jég dala)

Bár mindenki csak így ismeri (a tv-s sorozatnak köszönhetően): „You know nothing John Snow” (Nem tudsz semmit John Snow)

Újra egy tiszta szívű lovagot választottam. Bátor, kitartó és rengeteg rosszat elviselő karakterről van szó. Közel sem annyira felszínes, csak még nem volt ideje kibontakozni a vásznon is. Az elejétől kezdve rokonszenvet éreztem iránta, kedves a testvéreihez, annak ellenére, hogy Catelyn Stark megkeseríti a gyerekkorát. Ambíciós, de nem annyira, hogy másokon átgázoljon…bátorságát és őszinteségét pedig nem egyszer bizonyította. 

3. Cal Trask - (Steinbeck: Édentől keletre)

Ő az első negatív(-nak tűnő) főhős, akit megszerettem. Visszatekintve az eddig felsorolt férfiakra mindegyik nehéz sorsú, rengeteg akadályt átküzdő jellem. Cal is. Neki belső harcot kell vívnia önmagával, a gonosszal. Ismersz olyan embert, akire ránézel és egyből rábíznád az életed is, annyira jónak és szavahihetőnek látszik? Ilyen Cal testvére, Aron. Ezzel szemben a hősünk sötét, rosszcsontnak látszik, és így könyveli el őt mindenki. Ez a nagy csatája: ne váljon olyanná, mint amit elvárnak tőle. Helyette vigyáz a testvérére, csendben elviseli a negatív kritikákat és gyanúsítgatásokat…már az olvasó is azt gondolhatná, hogy elveszett, de ő végig kitart, még akkor is, amikor apja utolsó szava:

„- Adam, add rá apai áldásodat. Ne hagyd magára bűnével. Adam, hallasz engem? Add rá áldásodat!

Adam fáradtan, kimerültén felpillantott. Ajka kinyílt, de tehetetlen volt. Megpróbálta újra. Ekkor tüdeje levegőhöz jutott. Amikor kiengedte a levegőt, sóhaj kelt az ajkán. És most suttogva egy szót ejtett ki, mely mintha tovább lebegett volna a levegőben:

-         Timsel!” (a „timsel” szót használja, ami annyit jelent: „lehet”)

2. Szentirmay Rudolf - (Jókai Mór: Egy magyar nábob)

Akkor lopta be magát a szívembe, amikor játszani kezdett Fannival. Annyi árnyalatát mutatta meg a jellemének, hogy felsorolni sem tudom. Játékos, néha túl komoly, máskor pragmatikus, előrelátó, kezdeményező…igazi férfi. És van benne még valami plusz, amit sajnos legtöbbször elnyom, kivétel, amikor Fannit próbálja meghódítani…és nem csak őt csábította el. 

 

1. Daniel Altan Wing (Day) - (Marie Lu: Legenda)day_by_moozy6-d64ohmg.png

Bár még fiatal, és közel sem nevezhető férfinak, Day versenybe szállt és meg is nyerte az első helyezést. Miért? Ő a Legenda hőse, az elesettek segítője, a lázadó, aki egy egész rendszert földig rombol. Született bajkeverő, aki nem elégszik meg azzal, hogy korlátok közt élje az életét, inkább maga formálja a sorsát. Nagyon okos (bár butának van elkönyvelve), talpra esett és hűséges, önmagához és a társaihoz is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr27239583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.