...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Borsa Brown: A maffia ágyában

2015. április 14. - Lilapulcsis

-  intim részletek, maffia, belső vívódás, árnyalat feeling –

 Nem is tudom hogy kezdjek bele. Amikor a napfényes Palermót látogattam az egyik templomban esküvő volt, kintről hallgattam a csodaszép eredeti olasz nyelvű szentmisét…és elképesztőnek találtam. Mindezt más szemmel látom a regény után. Sosem lehet tudni…

 Legelső benyomás: a könyv első részében találunk egy ugyan olyan képet, mint A szürke 50 árnyalatában, a liftes jelenet…még picivel előtte is, amint a nő betoppant az irodába (közben ellenőriztem a dátumokat is, a szürke 2011-ben jött ki, míg a maffiás ’13-as) (hmmm..hmm…). Ez a kép sajnos megpecsételte a regény sorsát: besorolás szerint az utálom kategóriába ment, de… 

ELOLVASTAM! Ami már magában nagy teljesítmény, tekintettel arra, hogy a szürkést el sem bírtam olvasni.

 Nem rossz könyv ez, csak a szereplők butuskák picit. Ha elsiklasz az erőltetett konfliktusok fölött élvezhetővé válik a sztory.

 Maffia. Szicília. Fámiliá. Szerelem. Vadság. Belső válság. Ezek mind nagyszerű témák, ha épp nem veled történik meg, hanem egy könyv segítségével élheted át. Témája szerint semmi újszerűt nem hoz, de manapság amúgy is inkább a muzulmán nők elnyomása van előtérben, jó, hogy visszanyúlt egy klasszikus olaszos, „Cosa nostra”-s, szabadulós játékhoz.

  A főszereplőnk, Suzanne egy vérbeli … élősködő…riherongy. Feladva angliai álfüggetlenségét (mert valójában egyetlen pillanatig sem tartja el magát, hanem a férfiak segítségére hagyatkozik) az újdonsült szerelmével, Massimoval Olaszországba költözik.

 Ami ezután történik…az legyen meglepetés, de annyit leszögezek: egy pillanatig sem tudtam sajnálni. Tényleg! Bár elég nagy slamasztikába keveredett, és ő a pozitív karakter, nálam Massimo a nyerő. És mindez nem azért, mert gyönyörű leírásokat találunk a testéről… a férfi elképesztően jól megformált karakter! Hiteles, minden körülménye közt, és ennek köszönhetően egy percig sem kételkedsz abban, hogy az írónő vagy fantasztikus kutatómunkát végzett, vagy… ő az, aki a maffia elől bujkál.

 A konfliktusok tényleg mesterkéltnek tűnnek…olyan hülyén viselkedik Suzanne, hogy legszívesebben átugrottam volna, azokat a részeket, amikor párbeszédet folytat, mert abban semmi megfontoltság, semmi logika és realitás nincs. Egyszerűen egy buta, indulatos fruskáról van szó. Még rosszabb, mint Anastazia (Szürkeárnyalatból).

 Amiért szerettem: végre jut elegendő idő a belső vívódásra, és ilyenkor még a kibírhatatlan nőt is meg tudtam sajnálni, és közelebb kerültem hozzá. Mivel csak ő mesél egy szemszögből látjuk az eseményeket, pedig mit meg nem adnék Massimo véleményéért ( ha te is, akkor ajánlom Davide Enia: Úgy a földön is regényét, a téma ugyan az, egy igazi maffiózó szemszögéből). Bár még így is nagyon sokat megtudunk a férfiról, a cselekedetei által, amint már említettem nagyon szépen bontakozik ki a megfontolt, eszes és életrevaló hős!

 Rengeteg meglepetést tartogat, nem csak a végére, szépen adagolja az írónő a meghökkentő pillanatokat, és nem korlátozza le a cselekményt a szerelmesekre, különböző színes egyéneket vonultat fel: szeretők, utcalányok, anyósok, apósok, sógornők szerepében.

 Őszintén… takargatva olvastam az egyetemen, mert elég kínos lett volna, ha épp egy részletesebb leírás közben olvasnak bele…magyarázkodhattam volna…szóval a könyv – nem leszek elfogult – 16+ korosztálynak ajánlott.

 Kinek ajánlom?

- 16+

- Ha tetszett a Szürkeárnyalatos, akkor ezt sokkal jobban fogod szeretni.

- Ha szereted a maffiás sztorykat, melegen ajánlom.

- Vagy, ha egy igaztörténetszerű kalandos regényre vágysz Borsa Brown a művét neked írta.

- Ne várj Jókai stílusú tájleírásokat, azt nagyon sajnálom, hogy kihagyta, pedig a táj arrafele meseszép…ha épp nem bűzlő kukákba botlasz az utcán (ami a helyiek szerint az első jele, hogy egy városba befészkelte magát a maffia)

Könyv kihívás, ezekbe a kategóriába passzol:

9. Egy női szerző könyve

13. Egy másik országban játszódó könyv. (Anglia és Olaszország)

24. Egy könyv, amit kizárólag a borítója miatt választasz.

Értékelés: 7,8

Történet: 8 /10

Szereplők: 7 /10

Élmény: 7 /10

Hitelesség: 9 /10

Cselekmény: 8 /10 

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr747369202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.