...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Marie Lu: Bajnok (Champion)

2015. április 18. - Lilapulcsis

Már el is felejtettem mennyire imádtam Marie Lu stílusát!

Az előző részek:

Legenda: http://lilapulcsis.blog.hu/2014/11/12/legenda_marie_lu

Született tehetség: http://lilapulcsis.blog.hu/2014/12/14/marie_lu_prodigy_szuletett_tehetseg

Szóval, a Legenda trilógia végére érvén… könnyes szemmel, mély és fájdalmas sóhajok közepette mesélem el a befejező részről alkotott benyomásaimat.

Hol is tartottunk? Anden az új Első Polgár, túlélte az ellene tervelt merényletet June-nak, a Köztársaság szökött katonájának és Day-nek, a Köztársaság elsőszámú körözött bűnözőjének hála. Ahogy Daniel alias Day is mondja:

„Néha ez az új bizalom Anden és a nép között olyan, mint egy kötelék…és én vagyok az, aki összekötöm őket.”

Ha rég olvastad a Született tehetséget, a sorozat második részét ne aggódj, az írónő nagyon okosan végig visz mindazon, ami eddig történt, felfrissíti az emlékeket, hogy onnan indíthassa el a történetet, ahol abbahagyta!

June azóta Princepsjelölt, és nincs egyedül, két idősebb hölgyet is jelöltek erre a pozícióra, bár Serge és Mariana csak ellenszenves versenytársakként jelennek meg, nincs különösebb szerepük. És igen, igen egy kis Párválasztós érzést kelthet ez a kis versengés a nők között, amit jól esett olvasni…visszaemlékezve mennyire tetszett Kiera Cass sorozata (http://lilapulcsis.blog.hu/2015/01/05/kierra_cass ) .

Végre az írónő elengedi a fantáziáját és láttat velünk mindenféle kütyüt a jövőből, persze csak nagyon kis időre és minimális, de úgy is üdítő! Végre spéci ruhák, internetkereső kütyük, adatlapok jelennek meg a történetben, sajnálom, hogy a fegyvere terén annyira nem alkot újdonságokat.

A cselekmény a sok visszaemlékezésnek köszönhetően lassan és nehézkesen indul be, de hidd el nekem a felét túlhaladva le sem fogod tenni a könyvet! Tényleg! Szóval lassan olvasgasd a történetet, de időzíts hétvégére, mert minden idődre szükséged lesz!

Végre valaki akció leíró stílusa felveszi a versenyt Susanne Collins (Éhezők viadala http://lilapulcsis.blog.hu/2014/09/09/az_ehezok_viadala_susanne_collins  ) bravúrjával. Kapkodod a fejed, lesed a szavakat, a fantáziád szárnyal, hogy lépést tartson a felfogott szavakkal…csodás érzés!

Az akció mellett végre az érzések is elmélyülnek, lassan és elegendő időt hagyva alakulgat a szerelmi szál, semmi sietség…semmi logikátlanság…szépen lopakodnak be a képbe az érzések. A gyors lefolyású jeleneteket a lassúak váltják, pihenést engedve és segítenek elmélyülni, felfogni mi is történt és hogyan jutottunk idáig.

„Nyugodj meg Juny-nyuszi! A logika a barátod. Koncentrálj, gondolkodj, cselekedj!”

A szereplők a szemünk láttára nőnek fel, már törékenyebbek, mint az előző részekben, ami dicséretes, hisz rendszerint a sorozatokban az előző sebek nyomtalanul eltűnnek, és a hősök tiszta lappal indulnak…de itt nem! Sebek, gyengébb fizikai kondíció és rengeteg szenvedés jellemző a karakterek sorsára, néhol olyan elkééépesztően jól leírja Day fejfájását, hogy fáj olvasni (átugrottam azt a részt…képtelen voltam elolvasni olyan szemléletes volt)!  

Nagyon sok szereplőt vonultat fel a történet, látszik, hogy az írónő azon munkálkodik, hogy elvarrja a szálakat, mindenkinek megtalálja a helyét, méltó büntetését vagy jutalmát. Thomas-t sajnáltam, ő mást érdemelt…de Marie Lu nem élt a karakterfejlesztés eszközével…vagy csak nem ismerte fel, hogy Thomas megváltozott? Az eddig ismert hősökön kívül megjelennek új zsarnokok, egy kis diplomáciai csavar, politika és politikusok torzított alakjai, nagyon tetszett! 

Zene: Olly Murs - Up (Official Video) ft. Demi Lovato

https://www.youtube.com/watch?v=29GWMT0GB6s 

Kihívás: 

9. Egy női szerző könyve.

11. Egy egyszavas című könyv.

13. Egy másik országban játszódó könyv.

32. Egy trilógia.

35. Egy jövőben játszódó könyv.

38. Egy könyv, ami megríkat(ott).

44. Egy idegen nyelvből fordított könyv.

+ a könyv, amit a borítójáért olvasol el (gyönyörű, utalásokkal teli fedőlap, nagyon szép!)

legenda2jp.JPG

 

 

Értékelés: 10

Történet: 10 /10

Szereplők: 10 /10

Élmény: 10 /10

Hitelesség: 10 /10

Cselekmény: 10/10

 

 

Ha még kis időt eltöltenél Day társaságában megtalálhatod őt a Könyvmolyok szerelmei top 10-es listám élén is: http://lilapulcsis.blog.hu/2015/03/04/konyvmolyok_szerelmei_top

 Ha az értékelőmből nem lenne elég nyilvánvaló még egyszer hangsúlyozom, hogy mennyire szeretem ezt a trilógiát! Mindenkinek ajánlom! Na jó...pontosabban:

Kinek ajánlom?

Ha szereted az akciódús, katonás disztópiákat (Éhezők viadala, A napszemű Pippa Kenn, Az útvesztő)! Azok számára is tökéletes, akik szeretik a szerelmi szálakat, a Legenda trilógián végigfutó szálak össze-vissza gabalyodnak majd minden elvarródik, szóval nyugodt szívvel alszol majd utána. 

Az alábbi részt majd akkor olvasd el, ha te is a trilógia végére értél. Várlak vissza!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spoiler! – Vigyázz! a következő rész cselekményleírást tartalmaz, ami elronthatja az élményt, gyere vissza dühöngeni, ha már elolvastad, szükséged lesz rá!

Mi ez a befejezés??????!!!!!

Milyen bravúros lett volna ott véget vetni Day szenvedéseinek, ehelyett meg kell menteni…áldozatot hozni tudom nem könnyű egy írónak sem, de ott, akkor…könnyes szemmel készen álltam arra, hogy elengedjem egy másik útra Day-t és úgy zártam volna ezt a könyvet, hogy a valaha elolvasott legjobbak közé soroltam volna. De nem… nem, nem és nem… meg kell menteni, túl kell éljen golyózáport, agydaganatot, mindent és a végén még June-ra is emlékeznie kell…

Túlértékelt dolog a happy end!

Nem vagyok gonosz, sem kegyetlen, de elegem van a csodás felépülésekből, miért ne lehetne egy kicsit a való élethez is köze a történetnek?

(Jókai Aranyemberének és az Egy magyar nábobjának végéhez évek múltán is visszatérek olyan csodásan engedi el a féltett szereplőit, nem ragaszkodik hozzájuk két kézzel és nem lehel életet az élettelen testükbe.)

Csalódottan, de …elengedem ezt a történetet, aminek a végét már félve olvastam…féltem, hogy ne tegye még jobban tönkre!

 

Benned milyen érzést keltett?

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr67378534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.