...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Könyvmolykezelési útmutató: Tíz hajtépő kérdés/beszólás

2015. május 02. - Lilapulcsis

 

Mindig nálam van a Kinder, (http://lilapulcsis.blog.hu/2015/03/14/kinder_az_e-book_olvasom ) és néhanapján legalább egy szépirodalmi könyv. Ott lapulnak a táskámban, amikor egyetemre megyek, utazok, vásárolok, barátnőkkel vagyok…mert sosem lehet tudni mikor akad 5 üres percecske. Akkor szoktam elő is venni, amikor nagyon unalmas az előadás az egyetemen, vagy elvannak a barátnők/évfolyamtársak a műkörmökkel, szempillákkal és hasonló finomságokkal. Senki sem vádolhat meg azzal, hogy antiszociális lennék…kivéve, ha remek könyvre akadok (mint most is Ken Follett Titánjaira <3)

1. ???

A könyv mindig beszédtéma (akkor is, ha nem akarod)

Mindenki le van fáradva az előadástól, szünetben senki nem szól egy szót sem, egy kis helyszíni szemle után a lányok arckifejezéséből ítélve, inkább bütykölgetik a telefonokat: SZUPER! Előkapom a könyvet és…gombnyomásra felébred mindenkiben a kíváncsiság:

„mit olvasol?” „ki írta?” „megnézhetem?” „milyen?” „jó?”

Komolyan? Erre vártak, hogy lecsapjanak rám akkor, amikor már biztonságban éreztem magam…és a könyv már mérföldekre van tőlem, valaki olyan kezében, aki még sosem hallott róla és a borítója jobban érdekli, mint a leírás a hátán.

Tipp: akkor kérdezz, amikor elpakoltam a könyvet.

2. Te mindig olvasol?

Nem. Enni, aludni, filmezni, tanulni is szoktam. Na jó…néha ezek rovására megy az olvasás, de akkor sem olvasok mindig. Bárcsak így lenne. Nem értem milyen szándék vezérli ezeket az embereket, de van egy jó tanácsom:

Tipp: ez az egyik legveszélyesebb kérdés, mert a hangsúlytól függően lehet támadásnak is venni…és hidd el nekem, nem akarsz kikezdeni egy könyvmollyal, ha arról van szó, hogy mennyit olvas!

 3. Láttam a filmet.

Nem mondod? És gyorsan el is mesélnéd, hogy mi történt? Talán akkor nem kell fárasztanom magam azzal, hogy elolvasom. 

Tipp: nem érdemes belemenni a film vs. könyv vitába, csak akkor, ha mindkettőt láttad és olvastad. Kevés olyan film van, ami fel tudja venni a harcot egy könyvmoly képzelőerejével.

 4. Nem tetszett a film, olyan érthetetlen.

Bezzeg, ha elolvasnád a könyvet megvilágosodnál. Persze, hogy az. 500 oldalnyi szenvedést 180 percbe nem zsúfolhatsz bele úgy, hogy még a szerelmi szál kibontakozásának is maradjon hely. 

Tipp: nyitott kérdéssel jó alaptéma a könyv és a film összehasonlítása, ha beszéltetni akarsz egy könyvmolyt adj neki szabadságot és elég teret…aztán hallgasd figyelmesen. Plusz pontot kapsz érte.

5. Mennyibe került? Mennyit költesz könyvekre?

Közel sem annyit, mint te a műkörmödre. Komolyabbra fordítva a szót, mindenki költ olyan dolgokra, amely mások számára lehet fölöslegesnek tűnik, a sokszínűségtől lesz szép a világ.

Ennél csak az a jobb, mikor elmondod, hogy a könyv, amit olvasol nem tetszik…ilyenkor jön a következő reakció: Nem sajnálod a pénzt rá? Őszintén? Az időm, amelyet ezekre a butuska kérdésekre válaszolgatva töltök sokkal jobban sajnálom.

Tipp: mindenki maga dolga hogyan osztja be a költségvetését.

6. (e-book olvasó) Mennyibe került? Kávét is tud főzni???

Kinder is támadási felület. Begyakorolt, robotos válaszok következnek: 

  • amennyi könyvet olvasok sokkal jobban jövök ki egy olvasóval, mintha minden könyvet meg kellene vásároljak külön-külön
  • hátkímélő, sokkal könnyebb, mint egy 300 oldalas könyv a táskádban
  • szemkímélő (tényleg elmúltak a fejfájással ébredések, mióta használom. IMÁDOM)
  • tablet+telefon kombinációnál hasznosabb, sokkal jobban kihasználom, mint pl. egy táblagépet
  • ….

Tipp: ha figyelemfelkeltő akciónak szánod, akkor kedvesebb megfogalmazással az ujjaid köré csavarsz egy könyvmolyt, mert magamról tudom, hogy extra figyelmességet kap az a személy, aki a Kinderem dicséri.

 7. Tegnap mást olvastál, nem?

De. És?

Tipp: ha csak nem vagy kíváncsi egy monológra az olvasási sebességem elemzéséről magyar, idegen nyelvű, klasszikus, fantasy stb. kategóriákra lebontva ne kérdezz rá! Mert:

  • magyar nyelven gyorsabban olvasok
  • az idegen nyelvű jobban fáraszt, szótárazni kell, megjegyezni, instant fordítót bekapcsolni az agyban…nehezebb
  • a fantasy-t gyorsabban lehet olvasni, nagy általánosítás következik, de ez a kategória nem arról híres, hogy milyen barokkos körmondatokat alkalmaz
  • a klasszikusokkal lassabban haladok, mivel néhol olyan szép/nehéz értelmezni, hogy kétszer is újra kell olvasni egy részt

 8. Tudsz ajánlani egy jó könyvet?

Ennek soha sem lesz vége. Ennyiből nem tudok válaszolni, további információra van szükségem, mire a kihallgatás végére érünk elfáradsz és nem leszel képes azt sem megmondani, hogy fiú vagy lány a nemed. Plusz, ha napok, esetleg hónapok után visszakérdezek, hogy elolvastad-e és nemleges választ kapok…leszedem a fejed.

Ha azonnali választ kapsz, tudd, hogy lerázni akarnak.

Tipp: remek beszédtéma, amennyiben a kérdést megelőzi egy beszélgetés arról, hogy milyen könyvek nyerték el a tetszésed a múltban. Ezekből könnyű levonni a következtetést, hogy milyen stílust és fordulatokat szeretsz, ezek után 2 másodperc alatt beugrik egy igazi könyvmolynak minimum egy könyv, amit nyugodt szívvel ajánl neked.

 

9. Melyik a kedvenc könyved?

Semmiből sem tudok kedvencet választani, egyszerűen mindig van minimum 3-4 ugyan abból a kategóriából, amelyek azonos szinten vannak. Kedvenc város, kaja, ruha…könyv? Minden kategóriából rengeteg. Ezen felül kedvtől és korszaktól függően más-más vonz. Tiniként Jókai után epekedtem…volt fantasy korszakom, most a disztópiák uralkodnak, de áttérést tapasztalok a történelmi regényekre.

Tipp: Kérdezz kategóriára, így sokkal könnyebb válaszolni, és ahogy már említettem, sose szoríts sarokba egy könyvmolyt zárt kérdésekkel.

tumblr_myfmyfvast1qdsldwo1_500.gif

 10. Miért olvasol? Inkább beszélgess velem.

Azonnal, amint érdekesebb témáról fogsz fecsegni, mint amit a könyvben olvasnék. És esélyed sincs felvenni a harcot a szuper hétvégédről szóló mesével, a könyvben ÉLETÜKET KOCKÁZTATÓ HŐSEIMMEL szemben.

Tipp: Ide ötleteket várok…mert sosem voltam jó abban, hogy végighallgassam ezeket a sztorikat. Kommentben megírhatod te mit tanácsolsz ebben az esetben. (már a Facebook fiókod segítségével is hozzászólhatsz)

Ti írtátok:

+1 Hány oldalas? És hol tartasz?

Vera emlékeztetett még egy idegesítő szokásra, ez a kérdéspáros is az olvasási sebességet próbálja bemérni, de az ő esetében a férje és a gyerekei bombázzák ezzel a kérdéssel, így szerintem inkább cukik mint idegesítőek :)

Tipp: Mivel egy könyvmoly mellett nőttem fel korán megtanultam, hogy, mint ahogy a kutyát sem szabad piszkálni, amikor eszik, anyu is veszélyes, ha olvasás közben zavarod. 

+2 Hogy tudsz ennyit olvasni?

Hilda, egy hozzászólásban osztott meg velünk még egy elképesztően idegesítő megjegyzést. Vigyázz! Olyan választ kapsz, mint amilyen stílusban teszed fel a kérdést. Rettegj!

Tipp: Semmilyen körülmények közt ne tedd fel ezt a kérdést, mert egy könyvmoly gond nélkül felidézi az ezelőtt 5 évvel olvasott könyv szereplőinek viszályait is...nem felejtünk.

 

+3 Hanyadszorra olvasod már ezt?

Tipp: Ne merészeld! Ha többször olvassuk valószínű, hogy egyik kedvencünkről van szó.

+4 Még mindig ezt olvasod?

Igen, kedves...ez egy trilógia, amelynek egyetlen kötete minimum 500 oldalas (Ken Follett esetében 950), ennyit te életedben nem olvastál összesen.

Tipp: Inkább kérdezz rá, hogy hány oldalas :)

Köszönöm a hozzászólásokat, továbbra is várom a tippeket :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr707424472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.