...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Könyves kálvária

- 7 könyv, amelyet kihívás volt elolvasni -

2015. október 18. - Lilapulcsis

 rustic_mornings.jpg

Fordult már elő veled, hogy egy könyv olvasása fizikai fájdalmat okozott? Elmesélek 10 esetet, amikor megszenvedtem az olvasással...az olvasásért. És most gondolkodhatsz azon, hogy miért nem tettem le azokat a könyveket... Nem hagytam abba, mert tudtam és tudom, hogy ezek jó könyvek, és megérdemelnek egy esélyt. 

1. Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála 

Sok dicséretet hallottam erről az aprócska könyvről és kellően felcsigázott az is, hogy egész kereső hadjáratot fojtattam, hogy megszerezhessem..végül egy online antikvárium oldalán találtam meg, de olyan olcsó volt, hogy mellé kellett rendelnem 5 hasonlóan olcsó könyvecskét, hogy szállítsák (értsd: román oldalon elképesztően leárazták a magyar könyveket, gondolom a nagy kereslet az oka).  2015. január 20. óta próbálom elolvasni a 176 oldalt...legalább háromszor olvastam az első jelenetet, mert mindig elfelejtem mi is történt. Főként azért is, mert nem sok cselekmény van. Nem rossz könyv! Csak olyan igazi lassú folyású történet, mint, ami az orosz klasszikusokra jellemző, és azokhoz türelem kell. Miért fáj, hogy nem haladok vele? Még mindig meg vagyok győződve róla, hogy egy remek könyv...de valamiért nem látom most még...majd ha a végére értem, akkor imádni fogom. Remélem. Ha elolvastam végre linkelem a beszámolót J

2. Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis

Régóta vártam rá....olyan régóta...végre megkaparintottam!!! Kényelembe helyeztem magam az ágyon, felkészülve arra, hogy akár az egész éjszakát is átolvassam....könyv puffanására ébredtem, ki sem nyitottam a szemem, tudtam, hogy Mya a földön landolt. A másik oldalamra fordultam és aludtam tovább... ilyen egyszerű. Több könyv folytatásával jártam hasonlóan, valamiért a második részek nem annyira jók. Kemese Fanni első könyvét, A napszemű Pippa Kennt kétszer is olvastam és még mindig nagy kedvencem. De ez a folytatás nem az igazi és sehogy sem haladok vele. Még reménykedem, hogy a végére jobb lesz.

3. Görömbölyi Dávid: Diplomata - útlevéllel a hátizsákban

Ez a könyv fájdalmas volt, mert az írójával annyira különbözőek vagyunk. Bosszantott a főszereplőnk minden lépése és gyakran le kellett tegyem, hogy lenyugodjak. Ez akkor problémás, ha órák alatt olvasol..talán a beszámolóból érthetőbb lesz mi nem tetszett. Hamarosan...

  1. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Magyar tanárnőm nagy hibája: kiadta feladatnak, hogy olvassuk el...majd még ugyan azon az órán lediktálta a tartalmát, amit meg kellett tanuljunk. Ki fogja elolvasni azok után? Jókai nagy kedvencem...az összes fellelhető művét olvastam (ez nem minden műve, de csak az apróbb irományai maradtak ki), imádom a stílusát és tudom, hogy ez a könyve az egyik legjobban kidolgozott története. De: sosem olvastam...és még egy ideig nem is fogom.

  1. Wekker Anita: A 6.25-ös járat

Ezzel még szenvedek! És ezt most jó értelemben írom...nem adtam fel és nem is fogom. Megigértem, hogy elolvasom. Itt a történet érdekes, de a stílus, ahogyan ír annyira vontatott, hogy nem bírok haladni vele.

  1. Davide Enia: Úgy a földön is

Kevés ennél mocskosabb könyvet olvastam. Fájdalmasan őszinte. Néha gyomorforgató jeleneteket mesél el a háboruról...életízű az biztos. Sokkal rosszabb, mint Hemingway Búcsú a fegyverektől műve.  

7. Dave Eggers: Az árvízi csónakos

A 2001. szeptember  11-i amerikai terrortámadás után sokan ragadtak tollat és kezdték mesélni milyen sors várt a már amerikában élő arab bevándorlókra. Ez a történet is róluk szól, egy család megpróbáltatásai a gyűlölettel szemben, amit a támadás váltott ki. Ezzel semmi gond. Csak: Dave Eggers olyan nagyon elengedte magát, hogy érzésem szerint átment muzulmán propagandába a könyv, egy adott ponton mindenki rossz, álszent csak a főszereplőnk nem... Szeretem, ha egy könyv őszinte. Szeretem, ha hiteles. És főleg...ha kerüli a túlzásokat.

Ez lenne az én listám. Te hogy állsz? Okozott már kellemetlen érzést egy könyv? 

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr367988205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.