...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Drakula és egyéb rémek

2015. október 31. - Lilapulcsis

 

untitled_design.png

 

 

Erdélyiként mi másról mesélhetnék, így Halloween idején...mint a rejtélyes vámpírjainkról. Vagy várj...vannak egyáltalán meséink a vámpírokról?

Egy kis falu mesevilágában nőttem fel...a régiek más elfoglaltság hiányában gyakran ültek össze fonni, dalolni, törökbúzát fejteni, vagy a szezonnak megfelelő munkákat elvégezni.

Nálunk mindennek megvan a hagyománya. Ha valaki kaput épít két nappal azelőtt összejárja a szomszédságot, és mindenkinek elmeséli, hogy beszerezte a hozzávalókat...aztán a kijelölt napon megjelennek a férfiak, hogy elvégezzék a munkát és jönnek velük a feleségeik is, hogy süssenek-főzzenek a férfiaknak. Természetesen a gyerekek sem maradhatnak otthon, de ők nem lábatlankodhatnak sem a férfiaknál, sem a nőknél...főleg azért is, mert ilyenkor beszélik ki a szaftosabb pletykákat .

(Bár már a Facebook sokat segít, hogy melyik lány kinek a fiával van együtt, ki szült, és kinél várható, hogy férjhez megy, ki hová költözött stb...azért ezt még meg kell osztani egymással offline is.)

Meglepő lehet az, hogy nagyon sokáig nem találkoztam a vámpír motívummal...de már kiskoromban is tudtam, hogy a farkasemberek teleholdkor változnak át, és olyankor, amikor a fényes hold besütött az ablakon inkább a takaró alá bújtam.

Az ágy lett az egyetlen biztonságos zug az egész lakásban, mintha a takaró alá egyetlen ijesztő lény sem juthatott volna be...mert sok rémtörténetünk van, de szerencsémre maradt egy üres folt a történetekben, amitől nyugodtan aludtam át az éjszakákat.

Mumus

Az ágyam alatt lakott a mumus, aki főleg viharoknál volt ijesztő. Ő a lelógó lábakra és kezekre vadászott. Persze sosem provokáltam volna azzal, hogy belesek az ágyam alá...maradjon csak ott. Éppen ezért nem is tudom hogy nézhet ki, mindig kicsi szőrös manónak képzeltem, világító szemekkel. (ha kilóg a lábad a takaró alól könnyen megfázhatsz...gondolom így gondoskodtak arról, hogy biztosan bújjunk jól el a takaró alá)

Tündérek

Nem csak ijesztő mesékkel traktáltak, a tündérekről is sokat meséltek...de nálunk fele legényrabló tündérnépek honosak. Elvarázsolják a gyerekeket, becsalják az erdőbe/patakba és szolgákként agyondolgoztatják őket. Gondolom innen jött Jókai Mór Tengerszem Tündére meséje is, amiben a Szent Anna tavában lakó tündérek, mint gonosz lények jelennek meg. (Ez gátolt meg abban, hogy a patakban és az erdőben mászkáljunk, felnőttek nélkül)

Ördög

Minden mellett megjelent az ördög: kormos képű vándor, aki főleg ősszel jött és ordibálva ment fel az utcán. Már tudom, hogy románul ordibált, azért nem értettem...és mivel a falunk krumplitermeléssel foglalkozott ide jöttek az alföldről, hogy cseréljék a saját portékájukat a miénkkel. Nem a gyerekeket gyűjtötték össze, de „ha nem fogadsz szót elvisz az ördög” működött..nagyon is. (Ez csak egyszerűen nevelő jellegű intelem volt)

Holdkóros

Mindig imádtam a holdat, a csillagokat bámulni. És a fényszennyezés előtt nem is lett volna problémás, ha nem okozott volna holdkórosságot. A Hold ereje több motívumban is megmutatkozott, ilyenkor jöttek elő a farkasemberek, ilyenkor bandukoltak az úton a holdkórosok, akik elveszítették az eszüket, addig bámulták a holdat. (Ebben lehet, hogy ők is hittek)

Boszorkány

Utoljára hagytam a kedvenceimet...hiszen ez én magam voltam: boszi. Nem vasorrú bába, de gyakran, ha kócosan érkeztem haza ezt a jelzőt kaptam anyukámtól. Boszi voltam reggel, ha fel kellett kelni...boszi a főzésnél, amikor mindenféle varázslatos dolgot dobigáltunk a bográcsba.

De nem csak én voltam az, a szomszéd néni is gyakran megkapta ezt a jelzőt...és azt is hallottam, hogy macska képében beosonhat a szobádba, és amíg alszol ráülhet a mellkasodra, kiszorítva onnan a levegőt. (És ezt is elhihették...boszorkánymesékkel egymást is sokszor traktálták)

Zárszóként csak annyit, hogy Drakula nem szerepel abban a világban, amiben felnőttem..és hiába minden külföldi első szava válaszul arra, hogy Erdélyből vagyok az, hogy "Drakula", attól ez még egy modern történet marad, Vlad Tepes-ről, aki karóba húzatta az engedetlen jobbágyait és a legenda szerint, amint nézte a kivégzést ebédelt a kínpad mellett. 

Te milyen ijesztő lényeket ismersz? Esetleg ugyan ezek szerepeltek nálad is? Hozzászólásban várom a saját meséiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr88040270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.