...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

A szerzői jog kalózai – Első rész: A végfelhasználók

2015. november 06. - Lilapulcsis

a_szerzoi_jog_kalozai.jpg

 

Sokakat foglalkoztat a jogi útvesztő, ami az online elérhető tartalmak letöltése, feltöltése, megosztása, tárolása és felhasználása köré épült ki. És hogyan kapcsolódik ez egy könyves bloghoz? Ti is tudhattok róla, hogy egy jól működő e-könyv és pdf maffiahálózat alakult ki a könyvek online terjesztése körül, ebben a posztban elmesélem milyen szereped van ebben, és milyen veszélyekre számíthatsz.

Az internetjog a leggyorsabban fejlődő jogágak egyike, de még így sem képes lépést tartani azzal az ütemmel, ahogyan az online tér kalózai kijátsszák a szabályozásokat. A modern kor Robin Hoodjai ádáz csatát vívnak a szerzői jogok tulajdonosai ellen...és, hogy miért nem ítélem el őket neked is elmondom: Az illegális letöltésnek több oka van, ahogy ezt az Európára kiterjedő felmérés is mutatja:stat.jpg

Az okok közé tartozik az, hogy máshogyan nem elérhető a tartalom, vagy ha el is érhető, akkor aránytalanul magas árat kérnek érte (például a Magyarországról rendelt könyvek postaköltségei a szomszédos országokba, amivel minimum 3 könyvet vásárolhatnál). A kis sorozatban a talányt fejtem meg nektek, így...kezdő jogász lévén, hogy JOGILAG mi számít legálisnak és illegálisnak. A morális oldallal a sorozat utolsó részében foglalkozom majd.

Elsőként arra kérek mindenkit, hogy tegye félre az álszenteskedést, még a  65 éves nagymamám is töltött le illegálisan tartalmat az internetről. Lehetetlen kikerülni! Ettől függetlenül nem dobom kukába az ártatlanság vélelmének elvét, de bizonyítékokat várok, kezdve azzal, hogy honnan szerezted be az operációs rendszered?

Bevezetőnek a felelősségről: a jogban két csoportra bontjuk a felelősséget (ha jogász vagy most hagyd abba az olvasást, mert fájni fog), annak természete szerint:

 1. büntetőjogi felelősség: bűncselekmények és szabálysértések, amit a büntető törvénykönyv szabályoz
 2. polgári jogi felelősség, amit az összes kesze-kusza jogszabály, össze-vissza szabályoz (és tényleg, ezt addig lehet csavarni, ameddig csak szeretnéd)

Most pedig próbáljuk meg beazonosítani az online fájlcserében szereplőket:

 1. Végfelhasználók
 • az átlagemberek, akik a lánc legvégén helyezkednek el...vagy mégsem?
 1. Fájlcserélő technikai fejlesztője/üzemeltetője
 • az illegális tartalmaknak otthont adó oldalak tulajdonosai, a Facebook csoportok adminjai, stb.
 1. Technikai közvetítő (hub, tracker)
 • azok a személyek, akik gócpontot képeznek
 1. Távközlési szolgáltató
 • internetszolgáltatók
 1. Illegálisan elérhető tartalomra linkkel hivatkozó weboldalak
 • ebbe a kategóriába esnek a bloggerek, facebookon megosztók stb., akik linkkel hivatkoznak az illegális tartalmakra, tehát az oldalon nem tárolják a tartalmat

 

Az első részben a végfelhasználókkal és a felelősségükkel foglalkozom. 

 

Minden fogyasztó automatikusan potenciális disztribútor is, mivel letöltéssel a birtokodban marad a fájl, amit továbbadhatsz másoknak is, anélkül, hogy elveszítenéd. Éppen ezért tettem fel a kérdést, valóban ők az utolsó felhasználók?

A végfelhasználók két folyamatban jelennek meg:

Feltöltés:

 Ebben az esetben a végfelhasználó már HUB, vagyis gócpontként jelenik meg, akitől más végfelhasználók letölthetik a tartalmat.

Fontos tudni, hogy a szerzői joggal védett művek megosztása, nyilvánossághoz való közvetítse engedélyköteles, MINDEN ESETBEN! Szóval, ha feltöltesz valamit, akkor felelősségvonásra számíthatsz, természetesen ez sosem ilyen egyszerű:  az új szabályozás szerint nem büntethető az a feltöltő, aki közvetetten vagy közvetlenül nem szerez jövedelmet a feltöltéssel, és ezzel egyidejűleg az általa okozott kár nem haladja meg a 100.000 forintos értékhatárt.

"nem büntethető szerzői jogi jogsértés miatt az, aki a jogsértést többszörözéssel, vagy lehívásra hozzáférhetővé tétellel - vagyis feltöltéssel - követi el akkor, ha cselekménye jövedelemszerzést közvetve sem szolgál" (torrent klauzula)

 Ha mindkét kitétel teljesül, akkor büntetőjogi szankcióra is számíthatunk a polgári jogi szankció mellett.

 De mi van ha nem szerzünk jövedelmet a feltöltéssel, és az általunk okozott kár az értékhatár alatt van? Még akkor sem marad el a felelősségre vonás, de ebben az esetben csak kártérítésre kötelezhetnek.

Letöltés:

Az illegális forrásokból letöltött művek kérdését a magyar jogalkotó nem rendezte, így a letöltés csak magáncélú másolatkészítésnek minősül. A magáncélú másolatkészítés a szabad felhasználás esetei közé tartozik, vagyis SEMMILYEN felelősségre vonást nem eredményez.

 Nagyon leegyszerűsítve erre terjed ki a te felelősséged, mint végfelhasználó, viszont a felelősségre vonás hiánya nem jelenti, hogy a letöltés legális lesz. Sokan azzal magyarázzák a magyar szabályozást, hogy a jogalkotók nem a hétköznapi embereket próbálják szankcionálni, hanem elsősorban a gócpontokat felszámolni. Ez teljesen normális, minden szervezett bűncselekménynél ez a megközelítés van, hatékonyabban megelőzhető az elkövetés, ha az irányítókat lövik ki, nem az utolsó láncszemet kapcsolják le a folyamatról. 

Más megközelítés szerint a jognak azokat a magatartásokat kell kiküszöbölnie a társadalomból, amelyek arra nézve veszélyesek és ártalmasak. Ezért is léteznek a szerzői jogoknál kivételek: a szabad felhasználás esetei. Ezekben a szituációkban a "társadalmi érdek" fontosabb, mint az egyéni, vagyis a szerzői jog tulajdonosának érdeke. Szabad felhasználás eseteiről bővebben a következő részben mesélek.

33. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően.

 

Ha bármilyen kérdés merülne fel hozzászólásban felteheted.

A sorozat részei:

Első rész: Végfelhasználók

Második rész: A szabad felhasználás esetei

Harmadik rész: Fájlcserélő technikai fejlesztője/üzemeltetője

Negyedik rész: Technikai közvetítő (hub, tracker)

Ötödik rész: Távközlési szolgáltató felelőssége

Hatodik rész: Illegálisan elérhető tartalomra linkkel hivatkozó weboldalak

Hetedik rész: Írók és a szerzői jogok tulajdonosai

Nyolcadik rész: Morális útvesztő

Bónusz: Szankciók, kilátások

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr628056516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos444 2015.11.07. 17:31:25

Érdekesnek igérkezik, amit írsz. Hivatásos műfordító vagyok (és évtizedeket dolgoztam kiadói szerkesztőként és vezetőként). Ebből következően mind a szerzői jogtulajdonosi és felhasználói oldalon érdekelt vagyok, sok tapasztalattal - például a saját kollégáim olykor elképesztő tájékozatlanágát illetően, melyet a "másik oldal" sokszor csúnyán kihasznál, de akad olyan is, hogy saját tájékozatlasága okán teszi. (Példáué "örökárú" szerződést akar kötni, amelyet a magar szerzői jog nem ismer.) Az új, digitális technológiák és az internet csak fokozzák a bonyodalmakat, és közhely, hogy a jogalkotás mindig a valóság nyomában kullog, a mai fejlődési ütem mellett évtizedekkel. Szóval valóban: a jogtulajdonosok és (hivatalos) felhasználók helyzete is megér tisztes misét.

Lilapulcsis 2015.11.07. 17:56:02

@janos444: Bizony, a jogos tulajdonosok helyzete is megér egy külön bejegyzést, erre majd a 7. részben szeretnék kitérni. Az is érdekes lehet, hogy egy gyakorlati tapasztalattal rendelkező érintett hogyan látja a helyzetet, mert azt tudjuk, hogy a törvény és a köré kialakult gyakorlat nagyban eltérhetnek egymástól.Köszönöm a hozzászólást és kérem a továbbiakban is ossza meg velünk a tapasztalatait :)