...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Holokauszt Emlékközpont - Budapest

2015. december 17. - Lilapulcsis

hol3.png

Egy újabb holokauszt múzeum?

Auschwitz-Birkenau után nehéz nekem újat mutatni/mondani a témáról, ennek a múzeumnak mégis sikerült.

Borongós, ködös Budapesten nincs jobb program, mint felfedezni a város múzeumait. A IX. kerületben elbújva találunk egy kis holokauszt múzeumot, arról mesélek ma.

A kiállítás modern megközelítéssel, kivetítőkkel, videókkal, interaktív térképekkel mutatja be a holokauszt főként magyar aspektusait. Ahogy belépsz a múzeumba felfedezheted a kettősséget, amely végig kíséri az egész kiállítást: jól elkülönítve külön jelenik meg a zsidók és a romák (cigányok- vagy akárhogyan is korrekt használni a szót) sorsa.

hol4.png

Könyvmolyok itt előnyben lesznek, mert bármennyire is interaktívvá próbálták tenni a kiállítást azért 75 %-ban olvasni kell az anyagokat. Ami természetesen nem töri meg az élményt, különböző felületeken fut a szöveg, változó nagyságban, így a változatosság benyomását kelti. Láthatunk eredeti plakátokat és hirdetéseket is, nagyítva, legtöbbjük az akkori törvénymódosításokat és a két hátrányos helyzetű csoportra vonatkozó előírásokat tartalmazza (bevallom ezek voltak a kedvenceim...mindenki beszél a numerus clausus-ról, tudjuk milyen terheket róttak ezekre a közösségekre, de én az életbeültetést nyomait még sosem láttam – borzalmas, de ugyanakkor elképesztően érdekesnek tartom, hogy pár papírra nyomtatott sor után hatalmas tömegek gondolkodás nélkül követték annak előírásait) (ijesztő). Az írásos emlékek mellett találhatunk képeket, tárgyi relikviákat is.

Nehéz derűs hangulatban mutatni be egy ilyen helyet, de talán minden nem a jókedvről és a szórakozásról kell szóljon. A fények, a látványelemek mind azt hivatottak szolgálni, hogy átérezd a sötét hangulatot. Csípd el egy közeli barátod kezét, és fedezzétek fel együtt a történelem ezen szakaszát..hidd el, szükséged lesz valakire, aki rád mosolyog vagy megszorítja a kezed ott bent.

Imádtam, hogy üres volt az egész múzeum...bár ez nekik valószínűleg nem a legjobb. Kettesben végigjárni a kiállítást nagyon bensőséges volt. Sok múzeumban az töri meg a varázst, ha a melletted állók a napi gondjaikat hozzák be, ahelyett, hogy igazán belemerülnének egy-egy múzeum világába. Plusz így hagyhattam, hogy eluralkodjanak rajtam az érzések, anélkül, hogy aggódnom kellett volna, hogy most mosolyogtam egy szörnyűséges plakát előtt – mert lenyűgözött milyen találékony és abszurd dolgokat szül a gyűlölet.

Most, hogy egyre erősödik az idegengyűlölet ideje lenne ellátogatni ide, nézd meg milyen propagandát alkalmazott az akkori jobboldal, és milyen félelmetes, hogy ugyan az az irány ma is.  

hol2.jpg

A kiállítás felépítése elég logikus, csak követned kell a szűkebb folyosókat, amelyek összekötik a termeket, de a végén figyelj oda, ne szaladj ki! Az egyik oldalkijáratnál egy zsinagógába vezet a lépcső. Csodaszép kék-arany színvilágú zsinagóga van egybekötve a kiállításnak otthont adó épülettel. Csodaszép, bár ahogy a szakértő ismerős szemügyre vette, szerinte hiányzik belőle pár elem, amitől igazán alkalmas lenne imahelynek.

Tippek:

Látogatási idő: 1:30 – 2 óra

  • készülj fel az explicit képekre
  • érdemes utána beülni egy forró teára és átbeszélni mit láttál és éreztél

 Cím: 1094 Budapest, Páva u. 39.

Belépő:

  • diák: 700 ft
  • felnőtt: 1400 ft

Nyitva tartás és infó: http://hdke.hu/

Nyelv:

  • magyar
  • angol

 

Ha ellátogatsz oda oszd meg velünk hozzászólásban milyen élménnyel gazdagodtál.

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr78180890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.