...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

10 valódi ok, amiért trendi olvasni

Könyvmolykezelési útmutató

2016. január 20. - Lilapulcsis

cakery.jpg

Nemrég láttam egy 16-os listát az egyik oldalon, amiért trendi olvasni (link), természetesen rohantam, hogy olvassam el miért is vagyok menő, de hatalmasat csalódtam. Szerintem valójába ezért trendi olvasni:

 

1. Bárhová utazhatsz

A könyvekben nincs lehetetlen, nem létezik idő vagy anyagi korlát. Bepillanthatsz a háborús hadviselésbe (Tolsztoj: Háború és béke), táncolhatsz az orosz arisztokraták 18. századi báljain (Tolsztoj: Anna Karenina), operába mehetsz Párizsban (ifj. Alexandre Dumas: Kaméliás hölgy), kémkedhetsz az ellenségnek (Kenn Follett: Az örökkévalóság küszöbén), nem létező világokat fedezhetsz fel (Huxley: Szép új világ) vagy akár élhetsz egyedül egy lakatlan szigeten (Defoe: Robinson). 

 
book-of-travel-australiafrancei-talynew-yorkindia1_fotor.jpg

2. Nem számít a korod

Nincs szabály, hogy mit olvass, ha tizenévesen a szexualitást fedeznéd fel, akkor (valószínű kissé vonakodva..de leveheted a polcról a Szürke 50 árnyalatát (el sem hiszem, hogy ezt ajánlottam...de más hasonló témájú könyvvel még nem találkoztam. Tipp?) Újra átélheted az iskolai intrikákat akár  60 évesen is (Leiner Laura: Szent Johanna Gimi). Senki sem mondja majd azt, hogy ehhez még túl fiatal vagy...vagy ebből már kinőttél. Olvass mesét...regényt, amihez csak kedved van, mert attól függően értelmezel egy történetet, hogy hány éves vagy. Ezért is érdekes az idei kihívás 11. pontja: Olvasd újra a kedvenc gyerekkori meséidet. 

 

3. Kikapcsolódsz

Sok a gond? Elég volt a vizsgákból? Rossz az idő kint? Merülj el egy könyvben! Teát szürcsölgetve, kényelmes fotelben, egy könyvvel a kezedben megszűnik körülötted a világ. Odakint lehetnek mínuszok, te épp egy homokos tengerparton sétálsz (Cecilia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér)

 

4. Intelligensebbnek tűnsz

Könyvvel a kezedben könnyű elnyerni az emberek tiszteletét. Persze ebben az is fontos szerepet játszik, hogyan viselkedsz miután letetted a könyvet.

 

5. Nem csak intelligensebbnek tűnsz, az is leszel

A kommunikációs készségeid fejlődnek. Árnyaltabban tudod átadni az érzéseidet, és más szemmel fogod a világot is látni. Az olvasástól lehullik szemellenződ, ugyan azt a problémát más szemszögből is meglátod majd. Vége a szürkeárnyalatos világnak...te tudni fogod, hogy sokkal több szín létezik. A könyvek megtanítanak kételkedni (Agatha Cristie: Poirot), arra hogy minden apró részletet meg kell vizsgálni, az egyéni motivációkat és azután eldönteni, hogy ki, mit, miért mondott (média).3d6dc2acb4d57b03623965fcac2d250f.gif

 

6. Idézhetsz a kedvenc könyvedből

Belegondolva...én a kedvenc Jókaimból tudok idézni, a kedvenc karaktereim halálát. Nem tehetek róla olyan gyönyörűek:

„A nő alszik, és álma örök. Arcán túlvilág halványsága dereng. Most már álmodhatik boldog szerelemről – a föltámadásig… Senki sem fogja őt többé felkölteni…” (Jókai Mór: Egy magyar nábob, Fanni halála)

„S mikor halálát közelegni érzé, leviteté magát Levetincre, nehogy ha meghal, ama sírboltba temessék, ahol ki tudja, ki porladozik Timár címere alatt. Ott keresett ki magának egy csendes fűzfás partot a Duna mellett, azon a tájon, ahol atyját elveszté, ahol Ali Csorbadzsi a Duna fenekén nyugszik; olyan közel a „senki szigetéhez”, mintha vonzotta volna őt oda valami titkos sejtés… Az ő sírköve s a sziget téveteg sziklája láthatják egymást szemközt.” (Jókai Mór: Az arany ember, Tímea halála)

„Nekem semmi szükségem a kényelemre. Nekem Isten kell, nekem a költészet kell. Igazi veszélyekre vágyom, szabadságra és jóságra vágyom. Vétkezni akarok!” (Huxley: Szép új világ)

De egy kis könyves referenciától is menő leszel...már amennyiben felismeri az, akinek mondod. Okay? Okay!

 

7. Fitogtathatod hány könyvet olvastál

A legismertebb sztereotípia a könyvmolyokról, hogy szerények. De van pár terület, ahol szeretünk dicsekedni, az egyik az elolvasott könyvek száma, vagy azok vastagsága. Nem hiába roskadozunk a rengeteg könyv cipelésétől, jól esik, ha valaki megkérdezi „ugyan bizony az hány oldal?”. Azt hiszem a Könyves Kaland bejegyzést is ez inspirálta.

 

8.  Értékelik a tanáraid

Ha még iskolás korú vagy/ egyetemista egy észrevétel történelem órán az egyik regényből és a tanár levegő után kapkod majd, (hidd el, próbáltam..vicces). A regények, ahogy már fent is említettem egyedi látásmódot adnak, vagy közelebbről szemléltetnek egy eseményt, amely lehet épp történelmi jelentőségű volt. Ezen kívül, ha megpróbálod eredeti nyelven olvasni a könyveket a idegen nyelvtudásod is fejlődhet.  

 hotdudesmall_fotor.jpg

9. Klikk

A pillanat, amikor meglátsz valakit, aki a kedvenc könyved olvassa. Régen azt mondták, aki a virágot szereti rossz ember nem lehet..nos ez mára picit átalakult: aki a kedvenc könyveimet olvassa rossz ember nem lehet (esetleg csak éppen annyira rossz, mint én, ami tökéletes alapja lesz egy örök barátságnak). Remélem tudod: ha tetszik a könyv, amit ajánlok az nekem jel, hogy összetartozunk. Cserébe, ha nem utálom a könyveket, amelyeket te ajánlottál, lehetünk barátok. Ezért is fertőztem meg már minden közeli ismerősömet egy-egy jó könyvvel..legtöbbnél még mindig várom, hogy elolvassák végre.

 

10. Unalom? Az mi?

Minden könyvmolynál van legalább egy könyv, mindig. Így ha akad öt üres perc, amit sorbanállással kell eltölteni nyugodtan előveheted a könyvet, és máris értékesen telik el az egyébként őrjítő várakozás. Miért menő ez? Mert mindenki, aki körülötted unatkozik/ esetleg üres fecsegéssel próbálja elütni az időt görbe pillantásokat lövell majd feléd..és te tudni fogod, hogy titkon azon gondolkodnak, hogy náluk miért nincs könyv. (amennyiben nem így lenne...vagyis meg sem fordul az eszükben az, hogy milyen jó könyvvel elütni az időt, akkor: MENEKÜLJ tőlük!!! Ők sosem lesznek a barátaid.)

 + 1. Többek felvetésére reagálva: egy igazi könyvmolyt nem érdekli az, hogy menő vagy nem az olvasás..csak olvas, mert olvasni jó! A többi csak hab a tortán :)

Szerinted miért menő olvasni vagy könyvmolynak lenni?

Ha további tippeket szeretnél ajánlom a többi könyvmolykezelési útmutatót:

 Könyvmolyok régen és most

Könyvmolyok hazugságai

 Könyvmolykezelési útmutató: Tíz hajtépő kérdés/beszólás

Könyvmolyok szerelmei: top 10

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr298278038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.