...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Görömbölyi Dávid: Diplomata-útlevéllel a hátizsákban

2016. június 02. - Lilapulcsis

p_20160528_145656_fotor.jpg

A Facebook oldaldobozában jelent meg a könyv borítója, hirdetésként. Gyorsan utána néztem, hogy mennyire elérhetetlen számomra, és azzal a végkövetkeztetéssel, hogy „eléggé”, gyorsan írtam egy e-mailt az írójának. Pár hétre rá érkezett is a könyv, ez úton is köszönöm és arra ösztönzöm a kedves írót, hogy legközelebb ne féljen bele pírkálni a könyvébe!   

 Végre! Bepillanthatunk egy diplomata sejtelmes világába!

NEM!

 De egy bulizós diplomata életébe annál inkább! A kötetlenséget mi sem hangsúlyozhatná jobban, hogy a legelső sztori előtt egy Rihanna idézet virít, és ez a jó szokása az egész könyvet végig kíséri. Miért körmönfont megoldás ez? A személyességet azzal is növeli, hogy ha épp úgy tartja kedved hallgathatod azt a dalt, amely hangulata legjobban simul a fejezethez. Ha épp egy olyan nagy sikerű számról van szó, mint Rihanna, Kispál és a Borz vagy egy József Attila vers még saját élményeket és érzéseket is előcsalogathat.

 Miről is szól a könyv?

dac.jpg

Főhősünk Varsóba költözik, hogy az ottani külügyi testületben képviselje hazáját. A könyv cselekménye inkább arról szól mi történik a munkaidő lejárta után. Őszintén? Fiúk! Olvassátok el és tanuljatok tőle, így kell illedelmesen és elképesztően hatékonyan ismerkedni.

Dávid elképesztően fesztelenül ír és él. A lazasága pedig talán még rád is átragad...ha nem, akkor borzadozva olvasod végig egy-egy éjszakai kiruccanás rövid meséjét. Vigyázni kell vele, a szövege gyakran vihogást válthat ki az olvasóból, főként, ha ismerősként hat egy jelenet. A könyv maga elég tagolt, apró bejegyzések formájában életképeket mutat meg a saját személyes kapcsolataiból és az összekötő elem ezekben a diplomatánk, semmi más. Az egyetlen mondat, amelyet azt az író reakcióként írt az egyik kérdésemre nagyon jól összefoglalja az egész könyvet:dac2.jpg

Összességében ha elolvasod hirtelen lesz egy új ismerősöd, kevés író enged be ilyen szinten a magánéletébe, inkább másokét forszírozzák. Az őszinteséget pedig nagyon értékelem, nem szépít, nem takargat, leírja a (furcsa/fájó/vicces/unalmas) valóságot. Olvasmányos, laza leírásokkal, nem a gyönyörű barokkos körmondataiért éri meg elolvasni, hanem magáért a cselekményért. A történetek alfejezetekbe tagolódnak, amelyeket külön is lehet olvasni, ahogy már írtam, legtöbbször a kapocs két történet között csak maga a főszereplő.

Kinek ajánlom?

Ha fesztelen olvasmányra vágysz, amit bármikor letehetsz ezt a könyved érted tördelték ilyen formára.

Értékelés: 9

Történet: 10/10

Szereplők: 7/10

Élmény: 8/10

Hitelesség: 10/10

Cselekmény: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr328665120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.