...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Vad Virág: Miért kellett hogy így legyen

- avagy hogyan ne írjunk könyvet -

2016. augusztus 28. - Lilapulcsis

Felkérésnek eleget téve belekezdtem Vad Virág történetébe. 29 oldalacska nem a világvége, de egyből ebbe botlottam: „A történet valódi és megtörtént események alapján írtam, a benne szereplő személyek nevét szándékosan nem írtam emberi jogok megsértése elkerülése végett.” Azt személyiségi jogoknak illik nevezni, és nyomban repült is volna a Lomtárba, ha nem egy kezdő magyar író műve lett volna.

Az első 4 mondatban olyan szarvashibák vannak, hogy ha netán ez lenne a fülszövege a könyvnek (és én olvasnék fülszövegeket), azonnal eldobnám. Valamiért az írónknak derengett a könyvek és filmek elején is megjelenő viccesnek szánt bevezető, hogy:

l.png

Az előszót úgy ahogy van kivágnám, mivel egy helyes mondat sincs abban.

„Családon belüli erőszak nagyon sokszor előfordul és nem lehet megakadályozni de ha elolvasod talán okulsz belőle vagy meg is előzheted.”

Szóval a családi erőszak elő is fordul… megakadályozhatatlan is, de meg is előzhető.      

A fentieket írtam akkor, amikor még nem olvastam a többi részét, de nagyon gyorsan utolért a felismerés, megmutatom milyen formában:

Ahogy szerepel a könyvben:

"Édesapámnak volt a Budai hegyekben Pesthidegkúton egy szép nyaraló amit két kezű munkával szép kis családi házzá épített."

 kep.jpg

És ez így megy tovább minden egyes mondatban.

Kezdő íróknak rendszerint tanácsolom, hogy olvassanak sokat, azzal a fogalmazási készségeik is fejlődhetnek, adott esetben. Vad Virág elfuserált naplóbejegyzés formájú művéből hiányzik minden, amitől az irodalmi alkotássá válhatna. Írni kell az asztalfióknak is, mielőtt szélnek engednénk a helytelen tőmondatokból összetákolt logikátlan történetünket.

Mivel nem szeretném bántani a szerzőt itt nagyon gyorsan le is állok, helyette:

 

Beszélgessünk!

Az író azzal keresett meg a levelében, hogy megosztotta saját élményeit, ezzel szemben az első oldalon virít, hogy ez nem az ő története, csak „Azoknak az asszonyoknak és nőknek íródott ez a könyv akik hasonló sorsuk van mint a könyvben szereplő barátnőmnek aki megkért rá hogy írjam meg a történetét.” Abban biztos vagyok, hogy az agresszió áldozatainak kihívás, hogy vállalják nyilvánosság előtt is a történteket, de véleményem szerint ez a novella a személyes szál kizárásával csak egy élettörténet marad. Nincs mögötte a családi erőszak elszenvedője, egy bátor nő aki igenis meri vállalni, hogy kiszolgáltatott helyzetben volt, túllépett rajta és most kész segíteni más nőknek, akik ugyan úgy áldozatok. Nehéz áttörni a hallgatás falait, de mindvégig, amíg nem állunk ki és nem hangoztatjuk a sérelmeinket minden, amit írunk, mesélünk csak arra lesz jó, hogy könnyítsen a lelkünkön, de az másokon nem segít. 

Kérdésem felétek, hogy mennyire elvárás nálatok az író őszintesége?

 

Kihívás: Ha megvásárolod a könyvet és találsz benne 1 darab értelmében és helyesírásában is helytálló mondatot meglepetésben részesülsz! (a lilapulcsis@gmail.com címre várom a csodát)

 

A könyv elérhető e-könyv formátumban (500ft-ért) itt: 

http://publioboox.com/hu_HU/miert-kellett-hogy-igy-legyen - 

 http://www.lira.hu/hu/ekonyv/miert-kellett-hogy-igy-legyen-baratnom-tortenete-ekonyv-epub-mobi#bovebb_ismerteto

https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/miert-kellett-hogy-igy-legyen--baratnom-tortenete?eid=20304 

https://play.google.com/store/books/details/Vad_Vir%C3%A1g_Mi%C3%A9rt_kellett_hogy_%C3%ADgy_legyen?id=bECxDAAAQBAJ

Könyv változatban meg itt juthatsz hozzá: http://rukkola.hu/konyvek/218777-miert_kellett_hogy_igy_legyen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr28921928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.