...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Könyvmolyok nehézségei

Könyvmolykezelési útmutató

2016. december 17. - Lilapulcsis

10950508664_b52a6276d5_b_fotor.jpg 

A könyvmolykezelési útmutató következő fontos állomása bemutatni azt, milyen nehézségekkel szembesülünk mi, könyvmolyok, nap, mint nap, amikor lavírozni próbálunk az emberek közt.

1. Buszozás

Sál, sapka, kesztyű, nagykabát kombinációjával védekezünk a hideg ellen, mint mindenki más, annyi kivétellel, hogy a könyvmolyok orra igen érzékeny a hidegre, így azt is el kell rejtenünk: egy könyvben (mi másban?)! Ez akkor válik problémássá, amikor lapozni kell. Elmesélem hogyan néz ki az én buszos rutinom: felülök a tömegközlekedési eszközre, reménykedve, hogy a reggeli csúcsidőben lesz egy üres hely, lehetőleg nem háttal kell majd ülnöm, és nem száll fel a következő megállónál egy idős hölgy, vagy egy kisgyermekes anyuka. Kedvezőbb esetben leülök, leveszem a kesztyűt, sapkát, előkotorom a táskából a könyvet vagy Kindert és olvasni kezdek. Az olvasás olykor félbe szakad, megállóknál figyelni szoktam a felszállókra, ha éppen nem szippantott be a könyv. A békés olvasás néha félbe szakad, ha érzem, hogy valaki a fülembe liheg – ilyenkor tudom, hogy az álnok a könyvem olvassa, olykor idegesít, máskor pedig nem bánom. Ahogy elérem a Szerémi sort összecsukom a könyvet vagy elaltatom Kindert, mert olyan döcögős útszakasz következik, amelyen lehetetlen olvasni, úgy ugrálnak a betűk (néha az utazók is az üléseken). Az első átszállás kesztyű és sapka nélkül történik, ilyenkor a könyv még kézben marad, úgy is jut még idő az olvasásra a metrón. A cél előtti megállónál pedig már elkezdek készülődni, a könyv a helyére kerül, ahogyan a sál és a sapka is és az olvasottakon merengve mászom a lépcsőket, reménykedve, hogy lassan kiszakadok a képzeletvilágból vissza a valóságba, ahol lesnem kell mikor vált zöldre a jelzőlámpa.

2. Ebéd

Édesanyám mestere az evés közbeni olvasásnak, jobb oldalra helyezi a könyvet, fél kézzel szeli a húst, szúrja a köretet, anélkül, hogy az ételnek nyoma maradna a ruháján, másik kezével tartja a könyvet és néha lapoz is. Még nem sajátítottam el eme szuperképességet, így én, ha arra szánom magam, hogy evés közben olvassak a könyvet a tányér mögé fönt helyezem el, hogy egyszerre lássam mit és mekkorát lapátolok a számba meg a könyvet. Kinder viszont megkönnyíti az evés közbeni olvasást, az e-könyv olvasót nem kell tartani, nem csukódik össze, elég ha finoman megérinted és már lapoz is, a köztes időben pedig mindkét kezed szabad marad.

3. Csomagolás+utazás

Majdnem mindegy milyen hosszúságú útra készülsz, úgysem lesz elég könyv nálad SOHA. Ezt jó tisztázni még az elején önmagaddal és a körülötted lévőkkel is. Hiába, hogy Kinder pár ezer könyvet képes tárolni (50-et tartok rajta), akkor is eszedbe fog jutni egy másik könyv, amihez lehet több kedved lenne. Az út hosszúságához két pozitív dolog is köthető az első, hogy minél hosszabb, annál valószínűbb, hogy az útitárs elalszik, és akkor olvashatsz, a második, hogy a kilométerek számával arányosan csökken a könyvek száma miatt szükséges magyarázatok száma. Lebegjen ez a szemed előtt, amikor próbálod az utolsó könyvet betuszkolni a bőröndbe (a sajátodba, vagy az elvetemültebbek az útitárséba). Aztán a távolsági buszon derül ki, hogy a könyv, amihez kedved lenne a lenti csomagtartóban van. amit csak a végcél elérésekor kaparinthatsz meg.

4. Gyűjtögetés

Ismerős az érzés, amikor belépsz egy könyves üzletbe vagy egy könyvtárba és a rengeteg könyvet meglátva érzed az adrenalinlöketet, ami arra sarkall, hogy pillanatok alatt ezernyi könyvet gyűjts össze (lehetőleg) mindet a kezedbe? Ahogyan mások cipővel vagy bélyeggel nem tudnak betelni, úgy mi a könyvekkel. Csodás érzés, ha körbe barikádozhatod magad könyvekkel, vigasztaljon ez, ha már a földön sorakoznak a könyveid, vagy a párod könyvei, mert a polcok beteltek.

5. Költözés

Otthon az, ahol a könyveid vannak. Igaz? Ha egyetemistákról vagy fiatal pályakezdőkről van szó, netán albérletben élőkről, költözéskor külön stresszfaktor eldönteni mi legyen a könyvekkel. Mi marad, mi jön? A legutóbbi költözésemkor a könyveim haza vándoroltak két héttel előttem, természetesen nem mindegyik, hisz két hét olyan hosszú idő, úgyhogy még én is cipeltem jó párat haza. Fájt ránézni a majdnem üres polcra, ahol azelőtt szépen sorakoztak a kedvenceim. Más kérdés az új helyre való költözés, első alkalommal kisebb csomaggal érkeztem meg az új helyre csak három könyvet voltam képes bepréselni a csomagomba, aztán, ahogyan telt az idő egyre több könyves üzletet és antikváriumot látogattam. Majd írok a kedvenceimről.

6. Vásárlás

Adott a limitált költségvetés, és a végtelennek látszó kínálat a könyves üzletben. Kíváncsi vagyok nektek mi a stratégiátok, mert a enyém kaotikus és rendszerint furcsán bámulnak rám az eladók. Bemegyek az üzletbe, körbe sétálok, és útközben magamhoz veszem azt, amelyet úgy gondolom megvásárolnék. A kör végére tucatnyi könyvvel zsonglőrözök, letelepedek egy helyre, és átolvasva megint a címeket és az árakat kikalkulálom melyik könyv jön velem és melyik marad. A többit szépen visszateszem a helyére, újabb kört leírva, aztán amikor a végére értem megakad a szemem a kirakatban egy teljesen új könyvön, mindent hátrahagyva azzal megyek haza. Előny, ha mindig ugyan oda jársz vásárolni, egy idő után hozzászoknak :)

Kedves Könyvmolyok, ti milyen nehézségekkel szembesültök a hétköznapok során? Oszd meg velünk hozzászólás formájában itt, a blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr2112050343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.