...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Bookworm Book Tag: Kérdések az olvasásról

2017. március 03. - Lilapulcsis

untitled_design.jpg

Régen volt már kérdezős – válaszolós bejegyzés a blogon, igaz? Most sikerült egy kedves kis kérdéssort találnom. Várom a ti válaszaitokat is!

– Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?

Két hullámban kapott el az olvasási láz. Az első, amikor megtanultam olvasni és végre nem kellett a szülőkkel, nagymamával, és az összes rokonnal alkudozni elalvás előtt, hogy „csak még egy mesét”. Addig olvashattam, amíg lámpaoltás nem volt! Rengeteg mesekönyvet kiolvastam, magyar népmesék, állatmesék, műmesék, Benedek Elek, Andersen, „cseremisz” népmesék… minden jöhetett, és jött is, hála a sok könyvajándéknak! 10 évesen pedig anyukám óvatosan át akart vezetni a novellák és regények világába, de nem sikerült. Solymár József: Belzebúb megizente című műve untatott, pedig Mikszáth Kálmán gyermekkora nagy hasonlóságokat mutatott az enyémmel, erről meséltem a Hogyan szerettesd meg az olvasást bejegyzésben is. Csendben visszatértem a mesékhez… A kitörés ideje később érkezett el Tom Sawyer és Hucklebery Finn voltak a megmentőim, 12-14 évesen újra elkapott az olvasási láz, aztán ahogy az érettségi közeledett más prioritások lettek, áttértem az ismeretterjesztő kötetekre. Volt egy időszakom, amikor képes-utazós könyveket lapozgattam elszántan, vagy egy magyar órán a múzsákról hallottam, és ennek eredményeként kiolvastam egy hosszú, fekete kötéses, poros görög mitológiás könyvet – szenvedtem vele, mert a könyv fele arról szólt, hogy ki-kinek a fia, anyja, testvére, féltestvére, gyermeke (az érdekessége, hogy az én kölcsönzési pecsétem volt benne az első).

14 évesen pedig Jókai Aranyembere egy éjszaka alatt megszállott könyvmolyt varázsolt belőlem (ha tesztelnéd magad és a könyvmolyságod mértékét töltsd ki a tesztet itt).

 

– Általában hol olvasol?

Mára sajnos csak az utazások ideje alatt van időm olvasni – és ez nem is akkora baj, hiszen egy héten 2x utazom Pécsre, egy út pedig 3 vagy 4 óra, attól függően, hogy vonat, vagy busz visz. Gond csak akkor van, amikor Kinder lemerül…és bizony hajlamos a „legmegfelelőbb” pillanatokban figyelmeztetni, hogy pár percen belül ki fog kapcsolni. Ezen kívül olvasok a városi buszokon is, 30 perc naponta – vagy inkább 25, mert a rázós részeken képtelen vagyok olvasni, és olyankor csak bámulok ki az ablakon, mint mindenki más.

– Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?

Ritka az, hogy csak egy könyvet olvassak egyszerre. Rengeteget kezdek el, és a kedvemnek megfelelően választom ki minden olvasásnál, hogy melyiket folytatom. Persze előfordul, hogy képtelen vagyok letenni egy könyvet, de az már egyre ritkábban. Ajánlásokat szívesen fogadok, jól esne egy átolvasott éjszaka.

– Melyik a kedvenc műfajod?

A klasszikus disztópia. Már régóta ez a kedvencem, de mivel most felkapott műfaj lett próbálom elhatárolni a régieket az új, éhezőkviadala sikerét meglovagló disztópikus művektől. Huxley Szép új világa éppen azzal nyűgözött le anno, hogy milyen PONTOSAN megformált világot mutat be, amelyet majd tönkre tesz és megmutatja a hibáit. Nincs annál elképesztőbb, mint az író, akinek van ereje elpusztítani azt a képzeletbeli világot, amelyet gondosan felépített, és véget vetni annak a képzeletbeli karakternek, amelyet megformált.  

– Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?

Krimi, thriller. Egyelőre nem fogott meg, de mivel változik az ízlésem nem zárom ki, hogy a jövőben megkedveljem. Tudom, hogy sokan szeretik. Te is?

– Van kedvenc könyved?

Jókaitól nagyon sok: Egy magyar nábob, Névtelen vár, Nincsen ördög, Aranyember, Fekete Gyémántok, Szegény gazdagok…. Ezen kívül Steinbeck-től az Édentől keletre, Érik a gyümölcs – zseniális mindkettő, és nagyon időszerű. Stendhal Vörös és fekete című műve is lenyűgözött… és természetesen Ken Follett Évszázad trilógiája sem maradhat ki!

– Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?

Ha csak egy könyv számít, akkor a Háború és béke az, ami egykötetes, elképesztően hosszú mű, nem tudom, hogy még mindig a leghosszabb irodalmi műnek tartják-e számon. A sorozatokból nem tudom…

– Milyen könyvet vettél utoljára?

Freud Pszichoanalízisét.

– A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?

Teljesen mindegy,mint az is, hogy e-könyv, vagy papíralapú.

– Jelenleg mit olvasol?

Többet is egyszerre…

– Hol veszed a könyveidet?

Nem válogatok, rendelek online, turkálok antikváriumokban, császkálok könyves üzletekben, vadászok akciókra. Mindig más.

– Előrendeltél már valaha könyvet?

Nem.

– Mit gondolsz az antikvár könyvekről?

Imádom a régi könyvek illatát. És ha már említettem a könyvmolyok sznobságát, akkor ez is hozzátartozik, egy sárga lapú könyvvel a kezedben ki tudod fejezni azt, hogy te a klasszikusokat részesíted előnyben, nem a kortárs „balgaságokat”

– Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet?

Össze-vissza vannak.

– Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?

Persze! A kérdés az, hogy mikor…lassan egy élet nem elég hozzá.

– Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?

Olyan nincs…de gyakran ajándékozok könyvet. Általában azokat, amelyeket már elolvastam, és tudom, hogy érdekelné/tetszene annak, aki ajándékba kapja. Néha pedig nevelő jelleggel ajándékozok, mint legutóbb Robinson történetét, annak, aki nem szeretett egyedül lenni, mert szerintem a hajótörött története a legjobb példa arra, hogy meg kell ismernünk önmagunkat is, hogy ne nyomasszon a magány, ha egy délutánt a négy fal között kell töltenünk, egyedül.

– Adományoztál már könyvet?

Igen, többször is, szeretem az ünnepek előtti adománygyűjtő akciókat.

– Volt már könyvstopod?

Igen, az olvasási válságomról itt meséltem…

– Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?

Nincs…de ezt mindig megváltozik, amikor költözésről van szó, olyankor túl sok van.

 

Ha tetszettek a kérdések válaszold meg te is hozzászólásban, kíváncsian várom :) Az ötletet pedig ettől a két bloggertől kaptam, az ő válaszaikat itt találjátok:

http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/03/bookworm-book-tag.html

http://racz-stefan-tibor.hu/2015/05/01/bookworm-book-tag-kerdesek-az-olvasasrol/

 ajanlook_egy_konyvet.jpg

 A kérdések:

– Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?

– Általában hol olvasol?

– Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?

– Melyik a kedvenc műfajod?

– Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?

– Van kedvenc könyved?

– Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?

– Milyen könyvet vettél utoljára?

– A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?

– Jelenleg mit olvasol?

– Hol veszed a könyveidet?

– Előrendeltél már valaha könyvet?

– Mit gondolsz az antikvár könyvekről?

– Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet?

– Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?

– Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az

életben nem olvasod el őket még egyszer?

– Adományoztál már könyvet?

– Volt már könyvstopod?

– Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr4912307177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.