...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Ioan Slavici: A jószerencse malma (Moara cu noroc)

2017. március 16. - Lilapulcsis

joszerencse_malma.jpgEgyszer már írtam nagy román kedvencről: a Szerelem utolsó, a háború első éjszakája belopta magát a szívembe, arról itt írtam: http://lilapulcsis.blog.hu/2015/10/31/camil_petrescu_a_szerelem_utolso_a_haboru_elso_ejszakaja

Camil Petrescu nem az első és egyetlen azok közül a román írók közül, akik levettek a lábamról: Slavici mély, elemző pszichológiai művei elképesztően jók! Már többször említettem mennyire szeretem a lassú folyású történeteket, ahol látszólag békés mederben folyik az élet, a mindennapok apróbb nehézségei pedig természetesnek hatnak, a nagy orosz írók ebben zsenik, de nem maradt le tőlük Slavici sem. A jószerencse malmában lassan megismerkedsz a szereplőkkel, az életvitelükkel, a céljaikkal… Aztán, hirtelen mély zuhanásba kezdesz, velük együtt, le a lejtőn!

 Az 1881-es novella egy percig sem kelti benned a kiforratlanság érzését. Gyakran rövidebb művek esetén hiányérzetünk támadhat, mivel a szereplők fejlődésének nincs elegendő hely, illetve a környezet megformálása is a háttérbe szorul. Slavici ezt azzal hidalja át, hogy nem a cselekményre fekteti a hangsúlyt, hanem ahogyan a „pszichológiai” jelző is mutatja a szereplőkre. Nem a mindentudó fontoskodó íróként tűnik fel a novellában, inkább a háttérbe húzódva szemléli az eseményeket. Ez a novella újító korszakhoz tartozik, amikor az írók az urbánus, pazarló, kiváltságosok életének bemutatásának hátat fordítva a munkás szegények fele fordultak.

 Ghita, a főszereplőnk a gazdagodás vágyálmával szerzi meg bérbe a remek fekvésű Jószerencse malmát. Távol mindentől és mindenkitől a malom körüli élet lassan átalakul, és a kezdeti jólét, szorgos és boldog munka átcsap valami másba. Az álomból kapzsiság lesz, a boldog családi létből pokol…

"...van-e a világnak tündöklőbb kincse, mint az a tudat, hogy van valaki, akiben bízhatunk?"

 Hangsúlyosan csak Ghita belső vívódását látjuk, felesége, Anna és főleg a gyerekek háttérbe szorulnak. Annyiban párhuzamot lehet vonni a realista Slavici és a romantikus Jókai között, hogy mindketten elvárják a erkölcsi értékek tiszteletben tartását, amennyiben azt a szereplő megsértené kegyetlenül büntetik.

Összességében kötelező háziolvasmányról ilyen epekedő hangnemben még sosem írtam! Ez az egyik bizonyítéka annak, mennyire tetszett, még arra is emlékszem, hogy az ágyon háton/hason fekve olvastam már, csak érjek a végére, a katarzishoz, közben anyukám (aki gondolom már olvasta) folyton közbevágott.

Kinek ajánlom?
Ha tetszett Stendhal vagy Proust stílusa Slavici is neked való.

Értékelés: 10
Történet: 10
Szereplők: 10
Élmény: 10
Hitelesség: 10
Cselekmény: 10

Ha elolvasnád a Libri Antikvár oldalán 990 ft-ért a tied lehet, itt: https://www.libri.hu/konyv/Joszerencse-malma.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr2012337887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.