...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi

2017. március 19. - Lilapulcsis

leiner_laura.jpgKönyvmolyoknak kötelező olvasmány! Egyik nyáron magába szippantott a sorozat, pedig már rég kiléptem abból a korszakból, amikor a gimis történetekkel le lehetett venni a lábamról, értsd ez alatt például Claudia Gray Evernight sorozatát, vagy Alyson Noel Evermore történeteit.

Leiner Laura megteremtett egy könyvmolyt és beszabadította a Szent Johanna Gimibe, hogy ez milyen következményekkel jár, azt elképzelni sem lehet, ugyanis ez a könyvmoly, vagyis Rentai Reni néha nem bújt a könyvei közé, hanem kivette a részét a szórakozásból is.

Az írónő remek humoráról már áradoztam egy másik művénél (itt:Leiner Laura: Bábel), elképesztően könnyeden mesél, egyszerű mondatszerkezetekkel. Olvasod. Érted. Beszippant. És mi ennek a magyarázata? Talán Leiner Laura maga is átélte ezeket a már klisésnek nevezhető megpróbáltatásokat, mint minden gimis lány: beilleszkedés, szerelem, tanulás, barátok, feleltetések, bulik… mind természetes velejárói ennek a korszaknak. És akármilyen hihetetlennek hangzik is mindenki majdnem ugyan azok elé a kihívások elé lesz állítva, mint te…nem vagy egyedül!

A naplóregény bepillantást enged Reni legmélyebb gondolataiba és érzéseibe is, és annak ellenére, hogy egy szemszögből látjuk a történéseket ez elengedhetetlen kellék ahhoz, hogy szemléltetni tudja az igazi belső vívódásokat.

Nagy tisztelet jár minden írónak, aki bevezeti az olvasásba a fiatalokat, és megszeretteti azt velük, Laura ebben profi. Viszont a 22-es csapdája, hogy ebből a témakörből kimozdulni nehéz lesz mind az írónak, mind az olvasónak.

De, ahogyan az írónő is megfogalmazta:

„Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint »ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.”

Mindemellett óvatosan kell kezelni ezt a fiktív világot, Reni könyvmoly nagyon szerencsés volt, hogy állandó olvasása nem zárta ki az osztályából, hanem ott volt Virág, aki figyelt rá, és belerángatta a csoporttevékenységekbe is, a Cortezhez hasonló kitartó bálványok sem rohangálnak a középiskolában, még kevésbé a felnőttebb korosztályokban. A SZJG néha azt az érzést tudja kelteni, hogy minden az öledbe hullik, Reni alig dolgozik meg a barátaiért, párkapcsolatáért, márpedig ezekben rendkívül sok odafigyelés szükséges.

Kinek ajánlom?

Akinek tetszett a Bábel, az Evernight sorozat, vagy csak egy kis felüdülésre vágyik, azoknak nagyon ajánlom.

 Zene: 

Mivel rengeteget beszélnek róla meghozta a kedvem egy kis RHCP-hez…

https://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk

Vagy az ikonikus Once upon a December-re van kedved?

Értékelés: 10

Történet: 10 /10

Szereplők:  10 /10

Élmény: 10/10

Hitelesség: 10 /10

Cselekmény: 10 /10

A Sorozat kötetei sorban:

  • A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2010. 
  • A Szent Johanna gimi 2. – Együtt. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2010. 
  • A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2010.
  • A Szent Johanna gimi 4. – Barátok. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2011. 
  • A Szent Johanna gimi 5. – Remény. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2011. 
  • A Szent Johanna gimi 6. – Ketten. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2012. 
  • A Szent Johanna gimi 7. – Útvesztő. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2012. 
  • A Szent Johanna gimi 8/1. – Örökké. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2013. 
  • A Szent Johanna gimi 8/2. – Örökké. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2013. 
  • A Szent Johanna gimi – Kalauz. Budapest: Ciceró Könyvstúdió. 2013. 

 

Ha már említést tettem arról, hogy a főhősnő könyvmoly, itt vannak Reni olvasmányai, te hány könyvet olvastál ebből a listából?

merle_s_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr1112342987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.