...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Galaktikus Book tag - olvasni jó!

2017. április 29. - Lilapulcsis

Úgy érzem régen volt közösségi jellegű book-tag a blogon, így itt az ideje, hogy felpezsdüljünk picit és osszuk meg egymással a galaktikus olvasási élményeinket! 

Űr – Egy könyv, ami nem ebben a világban játszódik

Nagyon sok olyan regényt olvastam, amely nem a hagyományos világunkban játszódik, most mégis a legutolsót illesztem be ebbe a kategóriába, Etgar Keret: Boldog boldogultak könyve remekül talál ide. A cselekmény hol máshol játszódhatna, mint a túlvilágon? A felszínesen bemutatott helyszínen ugyan úgy működnek a dolgok, mint a Földön, annyi kivétellel, hogy halálos sebekkel császkálnak ott a holtak (kivétel a karcmentesek – akik olyan módokat választottak a halálra, amelynek nem maradt látható jele). Bolyongjunk picit a túlvilágon, és csodálkozzunk rá a dolgokra, ha már a főszereplőnk elfelejtett. Etgar könyve könnyed olvasmány...bár mérhetetlenül mély következtetéseket is le lehet vonni belőle, ahogyan ezt én is megkíséreltem ide kattintva eléred.

Fekete lyuk – Egy könyv, ami teljesen beszippantott

Rég volt ilyen élményem...vajon miért? Az utóbbi időben tudatosan választom meg az olvasmányaimat, néha lemaradást pótolok (Jostein Gaarder: Sofie világa), néha pedig a tudásom gyarapítanám egy-egy posztmodern konfliktusban játszódó regénnyel, amelyek főként életrajzi elemeket tartalmazó igaz történetek (Tommy Wiering: Ezek az ő neveik). Szóval a legerősebb ilyen élményemet osztanám meg, és az még mindig Az éhezők viadalának első kötete. Az ajánlásban is írtam, hogy az első részt egy éjszaka alatt olvastam ki, képtelen voltam letenni...a sötétség leple alatt, a kislámpa fényében megbújva, néha még a levegőt is visszatartottam, nehogy annak hangja leleplezze a rejtőzködő Katnisst! A virradat viszont nem hozta meg a feloldozást, a főhőseink megpróbáltatásai a trilógia többi részében is folytatódtak. A következő könyvek nem voltak ekkora hatással rám, de a második-harmadik rész is tartogatott izgalmakat.

Fénysebesség - Egy könyv, amit annyira vársz, hogy legszívesebben fénysebességgel utaznál, hogy mielőbb megszerezd.

Shannon Messenger Vihar szeli ketté sorozatának 2. kötetéért valószínű az időutazásra alkalmas gép feltalálását is fontolóra venném. Meglepően jó volt az első része! Úgy voltam ezzel a könyvvel, mint a Párválasztó sorozattal, a címe alapján egy könnyed, ifjúsági regénynek tűnt, és sokáig nem vcovers_341169.jpgolt kedvem hozzá. Viszont: vannak azok a napok, hetek, amikor annyira fárasztó minden, ilyenkor felüdülést nyújtanak a hasonló olvasmányok. Shannon Messenger remekül ír, elég részletesen, de nem szájbarágósan vezet a fantáziavilágába, ahol tombolhatunk együtt a széllel és a szerelmes párral. A vége az, amiért nagyon várom a következő részt, hisz teljesen félbeszakította az írónő a történet – ahogy azt mostanság illik – hogy biztosan elolvassuk az újabb könyvét is.

Csillagköd - Egy könyv gyönyörű bortóval

(Ha már köd) Tommy Wieringa: Ezek az ő neveik

 

 

 

Multiverzum - Egy kiegészítő kötet, vagy spinoff sorozat, amit imádsz.  

Ennél a kérdésnél bajban leszek, a többkötetes műveknél az első tud katarzist okozni, a többi valahogyan nem. Így volt ez az Éhezők viadalánál, az Útvesztőnél, a Luxen sorozatnál is, valamiért mindegyiknél az erőltetettséget érzem. Ezért is szoktam rákérdezni minden írónál, hogyan képzeli el a folytatást. Legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a második harmadik részt könnyebb megírni, és ezt meg is értem, ott van már a lendület, az első kötet által generált elégedettség. Nekem valahogyan nem tetszik, amikor a szereplők sorra halnak meg és támadnak fel sokadszorra a második, harmadik részekben (kiemelkedő példa erre Cassandra Clare Végzet Ereklyéi sorozata). Az első és utolsó „spin-off” amit nagyon is kedveltem az Jókai Kárpáthy Zoltánja. Meglepődtél? Igen, az is egy folytatás, méghozzá az egyik nagy kedvencemé, az Egy magyar nábobé. Azt az örömet még mindig átérzem, amikor rájöttem, hogy van folytatása a kedvenc sztorimnak. Bár Fanni már nem lehetett benne az is nagyon érdekelt mi fog a fiával történni.

 

Gravitáció - A kedvenc romantikus párosod, akik között olyan vonzalom van, mint a gravitáció.

Ha már eszembe jutott az Egy magyar nábob, akkor mesélek Fanni vonzalmáról. Kedvenc részem abból a könyvből az Írisz és az Amaranth leleplezése.

 nevtelen_terv.jpg

Ősrobbanás - Egy könyv, ami miatt elkezdtél olvasni

Hucklebery Finn, Tom Sawyer voltak a kezdeti lelkesedés kiváltói. Arról már sokszor írtam, hogy nehezen váltottam a mesékről a hosszabb terjedelmű művekre, például a Hogyan szerettessük meg az olvasást bejegyzésemben is.

Majd csend következett, azt hiszem ekkor vissza is tértem megszusszanni a mesékhez. Aztán újra elkapott az olvasási láz Jack London: A vadon szava könyvének köszönhetően! Azt a bevezetőt imádom még most is a legjobban. Az a feszültség ami a farkasok által üldözött szereplőnket körülöleli elképesztő! Végül az igazi áttörést egy meleg nyári délutánon Jókai Aranyembere hozta el, olyan hevesen, hogy azt az éjszakát átolvastam, majd a következő napot is, szerencsémre nagymamám csak akkor morgott, amikor az evésre is nemmel válaszoltam. Annyira magába szippantott Jókai stílusa, hogy abba sem hagytam, amíg ki nem olvastam az összes elérhető művét minden könyvtárból. Néha még így is akadok gyöngyszemekre, rövid novelláira, amiket nagy boldogsággal olvasok el.

Aszteroida - Egy rövid könyv vagy novella, amit imádsz/ visszatérő jelenség

A nagy kedvencek egyes részeit rendszeresen visszaolvasom, ők a: Jókai Mór: Egy magyar nábob, Aranyember, Dumas: Kaméliás hölgy, Arany balladái...

A könyvecskék, amelyeket sokadszor is újra olvastam az mind Jókaihoz köthető: Névtelen vár, Bálványos vár és a Nincsen ördög. Ez a három Jókaihoz mérten összecsapott kisregénye a kedvenceim közé tartoznak.

Galaxis - Egy könyv több nézőponttal

Kedvencem ebben a témakörben Gillian Flynn: Holtodiglan című könyve. Még azt is megbocsájtottam neki, hogy a nézőpontváltással megoldotta a rejtélyt és nem hagyott gondolkodni tovább. Erről bővebben itt meséltem: itt!

Űrhajó - Egy könyvcím, ami jól hangzana egy űrhajó neveként

Isaac Asimov: Az Alapítvány, mert eljön majd az idő, amikor felülünk az Alapítványra és elrepülünk Zamjatyin képzeletbeli világába.

Ha megtetszett a book-tag várom, várjuk a te válaszaidat is, itt vannak a kérdések:

  • Űr – Egy könyv, ami nem ebben a világban játszódik
  • Fekete lyuk – Egy könyv, ami teljesen beszippantott
  • Fénysebesség - Egy könyv, amit annyira vársz, hogy legszívesebben fénysebességgel utaznál, hogy mielőbb megszerezd.
  • Csillagköd - Egy könyv gyönyörű bortóval
  • Multiverzum - Egy kiegészítő kötet, vagy spinoff sorozat, amit imádsz.
  • Gravitáció - A kedvenc romantikus párosod, akik között olyan vonzalom van, mint a gravitáció.
  • Ősrobbanás - Egy könyv, ami miatt elkezdtél olvasni
  • Aszteroida - Egy rövid könyv vagy novella, amit imádsz/ visszatérő jelenség
  • Galaxis - Egy könyv több nézőponttal
  • Űrhajó - Egy könyvcím, ami jól hangzana egy űrhajó neveként

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr3812459363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.