...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Fábián Janka: Búzavirág

2017. május 04. - Lilapulcsis

lilapulcsis_blog_hu_1_2.jpg

Fábián Janka már az egyik könyvbemutatóján is levett a lábamról, a szimpla jelenlétével (arról itt meséltem). Akkor annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy meg kellett tudjam igazak lehetnek-e a sejtéseim. Mivel nem akartam egy sorozatba bonyolódni a Búzavirágra esett a választás.

Az első jelenetek Jókai Mór Egy magyar nábobjának kínjaira emlékeztettek, Kárpáthy János hasonló körülmények közt veszíti el kedves kis feleségét, Fannit. A nagy mesélővel ellentétben Fábián Janka kissé reálisabban festi meg a fájdalmas képet, és a következményeket is.

Nagyon szeretem a történelmet feldolgozó regényeket, ebben az írónő stílusát Ken Follett Évszázad Trilógiájához hasonlíthatom, ugyan olyan precizitással helyezi el a szereplőit a történelem viharaiban, mint a nagy kedvencem. Ahogyan a könyvbemutatón is említette, a történelmi szálak beleszövése egy-egy történetbe sok kutatómunkán alapszik, és ezt tükrözi a történet minősége is. Olyan összeszedettség, logikusság jellemzi az eseményeket, amiben még én sem kaptam hibát! És ez nagyon nagy szó, mivel hozzászoktam ahhoz, hogy kiszűrjem a kilógó elemeket, ezek hiánya pedig elképesztően olvasmányossá és élvezhetővé teszi a történetet!

A bevezető után ugrunk az időben, és lassan megismerjük az Ághfay kúria világát, csendes életét, és látjuk felcseperedni az izgága kis Pálóczy Emíliát. Azt már az első sorokból könnyen leszűrhetjük, hogy nem szokványos családról és szereplőkről szól a történet.

A lányt zsenge korától vonzza a színpad, a nevelő szülei pedig nem szabnak ennek gátat, így járhatja azt az utat, amely a technikai fejlődésnek köszönhetően látványos változáson megy keresztül: a színpadtól a kamerák reflektorfényéig.

A karrierépítés mellett viszont hangsúlyosan megjelennek az érzelmek is. Az első nagy szerelme, Vince valamelyest ötvözi a kettőt: a fiú szerelme és filmes karrierjének egyik mozgatója is lesz, ő készíti el az első kisfilmet, amelyben Mimi játssza a főszerepet. A Nagy Háború, vagyis ahogyan mi ismerjük: az Első világháború nagyban megváltoztatja mindenki életvitelét. Vincét a sors az olasz frontra sodorja, ahol bepillantást enged a tarjánokkal folytatott harcokba. Tetszik, hogy az írónő nem riad vissza a véres, mocskos részletek leírásától, az alantasabb módszerekről is beszél, mint például a mérges gáz használatáról és következményeiről is.

Mimi életébe is változást hoz a szerelem és a háború, és mint sok fiatal lány annak idején ő is azt a sorsot követi, amelyet morálisan helyesnek lát. Ebben az anya szerepét ellátó Ellának is szerepe lehet.

Ella, az anyát helyettesítő asszony orvos, így láthatjuk azt is milyen megpróbáltatásokkal kell szembesülnie neme miatt egy olyan társadalomban, amely most kezdi elfogadni azt, hogy a nők is dolgozzanak, tanuljanak. Úgy érzem a férfiak kissé háttérbe szorultak ebben a történetben, teret adva az erős jellemű nőknek, lányoknak.

A háború hosszú idő után véget ér, és folytatni kell az életet, amit Mimi meg is tesz, és mi követhetjük őt, a tengeren túlra is. Onnan a mű stílusa kissé megváltozik, hangsúlyosabbá válik az érzelmi szál, a párkeresés, mivel minden más rendeződni látszik.

A cím nagyon beszédes, és gyönyörűen fonódik a történetbe, érdemes erre a részletre is figyelni.

Összességében egy remekül kidolgozott, olvasmányos és szórakoztató könyv, Fábián Janka stílusának köszönhetően bepillantást nyerhetsz a múlt század történelmi eseményeinek hétköznapi következményeibe. Sajnálom, hogy csupán 445 oldalon keresztül, ez a történet több eseményt is magába tudott volna fogadni, mélyebben is belemehetett volna a szereplőink lelki világába. Ettől kissé felszínesnek találtam a jellemfejlődést, amelyen Mimi keresztül megy. 

Ne egy lélegzetvisszatartós történetet várj, csendes, lassú mederben folynak az események, elképesztő nyugalom árad a könyvből még a legnagyobb konfliktusok idején is. Talán ez az egyetlen dolog, amit az írónő nem mesterien old meg. A katarzis felépítése nem kis feladat, és szerintem nehéz is lehet váratlan helyzetet produkálni egy olyan történelmi kor kapcsán, amelyet mindannyian ismerünk. Hogy érthetőbb legyen: senki sem fog meglepődni a háború kitörésén, azon sem, hogy a szereplőink kiveszik belőle a részüket, az is ismert tény, hogy a hangosfilm megjelenésekor sok színész szorult ki az iparból a beszédképessége hiányosságai miatt. 

Kinek ajánlom?

Ha tetszett Ken Follett ezt is szeretni fogod! Nem okoz fájdalmat, nyugodtan olvashatod! 

Értékelés: 10
Történet: 10
Szereplők: 10
Élmény: 10
Hitelesség: 10
Cselekmény: 10

A könyv a Libri gondozásában jelent meg, megrendelhető a következő linken: https://www.libri.hu/konyv/fabian_janka.buzavirag.html 

Olvastad? Mi a véleményed a könyvről? Oszd meg velünk hozzászólásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr9712479639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.