...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Legszebb könyves utazások

2017. október 17. - Lilapulcsis

Lassan közeleg az idő, amikor takaróba burkolózva, meleg teát szürcsölve nézegetjük a nyaralós képeinket. Fordult már veled elő olyan, hogy a barátod lelkesen mesélt egy utazásról, te pedig még lelkesebben bólogattál, hogy tudod, milyen turistaattrakciókat látogatott meg, pedig sosem voltál azon a helyen? Bizony, néha az is elég, ha elolvasunk egy könyvet ahhoz, hogy megismerjünk egy országot, egy régiót, egy várost…vagy egy kastélyt, talán még jobban is, mint azok, akik ott voltak.

Ebben a bejegyzésben a legjobb könyves utazásaimról mesélek!ve_thanks.jpg

1. Románia, Vaskapuk, Ada Kaleh-sziget

A Jókai Mór Aranyemberének könyvmolyt próbáló hosszú bevezető leírása minden sziklát, hegyormot, folyókanyarulatot elképesztő részletességgel rajzol meg. Az író azért is tartozik a kedvenceim közé, mert mindig türelmesen vezet be a képzeletbeli világába, a hosszú leírások olyan szemléletesek, hogy magába szippantanak és segítenek igazán átélni a történetet.

 …e két fal között folyt alant a kőmederben a Duna. A nagy, fenséges folyam-ős, mely megszokta a magyar sík lapályon ezer ölnyi mederben haladni méltóságos csenddel, partjain a belehajló fűzfákkal enyelegni, kilátogatni a szép virágos mezőkre s csendesen keleplő malmokkal beszélgetni; itt összeszorítva száznegyven ölnyi sziklagátba, hah, mily haraggal tör rajta keresztül! Akik idáig jöttek vele, nem ismernek reá. Az ősz óriás szilaj hőssé ifjul, hullámai szökellnek a sziklás meder felett, egy-egy roppant bérctömeg ül ki néhol medre közepébe, mint valami rémoltár; az óriási Babagáj, a koronás Kaszán szikla; azokat fenséges haraggal ostromolja, rájuk zúdulva elöl, s mély forgatagokat őrvényítve mögöttük, feneketlen árkot vájva a sziklamederben; s aztán csattogva, zúgva rohan alá a kőlépcsőkön, mik egyik sziklafaltól a másikig nyúlnak keresztül.

ve_thanks_3.jpg

2. Salinas völgye

Steinbeck Édentől keletre című művét a címe miatt választottam anno: csak jó és kalandos lehet, ha keletre megyünk, nem? Azonnal egyik kedvenc művem lett, amelyhez vissza-vissza térek. Steinbeck Jókaihoz hasonlóan művészien festi le szavakkal a tájat, ugyan úgy fűszerezi történelmi elemekkel is a leírásait.

Tavasz végén a folyó visszahúzódott medrébe, és előbukkantak a homokzátonyok. Nyáron pedig egészen eltűnt a folyó a föld színéről, legfeljebb néhány tócsa maradt meg az örvényes kutak mélyén, a magas part alatt. Fű és hanga újra kihajtott, a parti füzek kiegyenesítették derekukat, magasba emelve felső ágaikon az ár hordalékát. A Salinas csak időszaki folyó volt. A nyári nap a föld alá küldte. Egyáltalában nem volt szép folyó, de az egyetlen folyó, amivel rendelkeztünk, így aztán még hencegtünk is vele, hogy nedves télen milyen veszélyes, és száraz nyáron mennyire kiszárad. Mert hencegni lehet akármivel, jobb híján. Minél kevesebb az, amink van, annál jobban kell dicsekednünk vele.

3. Oroszország

Lev Tolsztoj Háború és béke könyvével az iskolában, a pad alatt ismerkedtem meg. Sajnos a méretei miatt nem maradt észrevétlenül az akcióm, először a történelemtanár szúrta ki a regény első részének vaskos kötetét, odasétált hozzám, megkérdezte mit olvasok, majd azt válaszolta, hogy kíváncsi, hogy a végére tudok-e érni, és hagyta, hogy olvassam tovább. Nem kellett a bíztatás, Jókais korszakom vége fele még igényeltem a hosszabb leírásokat, de Tolsztoj valami másban is profi: az akció bemutatásában! A csatajelenetek, a taktikák leírása elképesztően jó. Ha szerencsések vagyunk, sosem tapasztaljuk meg mivel jár a háború, de, ha kíváncsi vagy Tolsztoj közelebb visz az eseményekhez.

Miután az ellenség, balszárnyával az erdővel borított hegyekre támaszkodik, s jobb szárnyával Kobelynicza és Szokolynicza mentén az ezek mögött lévő tavakig nyúlik el, mi pedig ellenkezőleg a balszárnyunkon erősebbek vagyunk az ő jobb szárnyánál: így reánk nézve előnyösebb, ha ezt az utóbb említett ellenséges szárnyat támadjuk meg, különösen, ha Kobelynicza és Szokolynicza falvakat elfoglalván, abba a helyzetbe jutunk, hogy oldaltámadást intézhetünk az ellenség ellen, s a Slapanicza és a tyuraszkij erdő közt elterülő síkságon üldözhetjük őt, és elkerüljük a Slapanicza és Bjelovicza közt lévő szorost, mely az ellenség arcvonalát fedezi. Erre a célra szükséges... Az első hadtest megy... a második hadtest megy... a harmadik hadtest megy... stb. olvasta tovább 

4. Európa az első, második világháború és a hidegháború idején

Néha a könyvek a múltba repítenek vissza, ahogyan Ken Follett évszázad trilógiája is. A mű végig hordozza az olvasót majdnem az egész világon.. legalábbis a háborúk fontosabb állomásain. A főszereplők segítségével bejárjuk az angol szénbányák sötét alagútjaitól kezdve az orosz pusztaságon át Amerikáig a fél világot, közben a történelmi események mindennapi elérte való hatásával is szembesülünk. A Berlini fal idején a fiatalok szórakozni jártak, zenéltek, a zenével politikai üzeneteket küldtek és még sok érdekesség.ve_thanks_1.jpg

5. Amerika

Maya Angelou: Tudom, miért énekel a rab madár és Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót című klasszikusok a korai amerikai valóságba kalauzolnak bennünket. Míg Maya Angelou könyve inkább a kisebbség szemszögéből tárja elénk az eseményeket, Harper Lee egy kis kiváltságos gyereklány segítségével ismerteti meg a világát. Egyik műben sem kiemelkedő fontosságú a táj, inkább a szokások elevenednek meg, az, amit csak azok láttak, akik ott éltek.

Az emberek elfelejtik, amit mondtál, elfelejtik, amit tettél, de azt soha nem felejtik el, hogy érezték magukat tőled.

6. Alaszka/Kanada érintetlen hegyormai és a derékig érő hó birodalma

Jack London Fehér agyar című regénye az ok, amiért egyszer látnom kell Alaszkát! Bár a történet a Klondike-i aranylázhoz köthető, ami a Kanadai határ közelében van, a tájleírásnak szerintem a vadregényes Alaszka felel meg legjobban. Kedvenc részem a bevezető rész, a szános utazás, amely során még a vérszomjas élővilág is megjelenik, azt a részt lélegzetvisszafojtva olvastam! Ez az érintetlen táj jelenik meg Jon Krakauer Út a vadonba című könyvében is.

A vidék kihalt volt, élettelen, sehol semmi mozgás: olyan magányos és hideg volt, hogy az már nem is a szomorúság hangulatát ébresztette fel, inkább valamiféle nevetés lappangott benne, de minden szomorúságnál szörnyűbb nevetés – olyan vidámság nélküli nevetés, mint a szfinx mosolya, olyan hideg nevetés, mint a fagy. E nevetés része volt a zord tévedhetetlenségnek: az élet s az élet erőfeszítéseinek hiábavalóságán nevető örökkévalóság megfellebbezhetetlen és megtanulhatatlan bölcsessége volt. A vadon volt ez, a félelmetes, fagyos szívű Északi Vadon.
ve_thanks_2.jpg

7. Marokkó/Algéria

A kis herceg bár főként inkább a belső utazásról szól, jó tudni, hogy a történet a repülőgép-balesetet követő lázálom eredménye, amely során a sivatagban a narrátor rátalál a szőke kisfiúra. A sivatag lelőhelyét máig vitatják, feltehetően valahol Marokkó és Algéria közt történhetett.  

Így éltem magányosan, anélkül, hogy igazában bárkivel is szót érthettem volna, míg egyszer, hat esztendővel ezelőtt, kényszerleszállást nem kellett végeznem a Szaharában. Valami eltörött a motoromban. És mivel se gépészem nem volt, se utasom, magamnak kellett nekilátnom, hogy zöld ágra vergődjem valahogyan, és kijavítsam a súlyos hibát. Élet és halál kérdése volt ez számomra. Alig egy hétre való ivóvizem volt. Ott dőltem álomra az első este a homokon, ezermérföldnyire minden lakott helytől. Elhagyatottabb voltam, mint tutaján a hajótörött az óceán közepén. Elképzelhető hát, mennyire meglepődtem, amikor hajnalban egy fura kis hang ébresztett föl.

8. Földkörüli utazás

Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című műve olyan részletességgel írja le az utazás minden pillanatát, hogy ha nem évtizedekkel ezelőtt játszódott volna még ma is biztosan számíthatnánk arra, hogy elérjük a könyvben említett vonalat! Zseniális!

Egy órával Bombay után a vonat átkelt a vasúti hídon, elhagyta a Salsette-szigetet, és ettől fogva a kontinensen futott. Callyan állomáson bal felé tért, elkanyarodott attól az elágazástól, mely Kandallahot és Pounahot érintve Délkelet-India felé tart, és befutott Pauwell állomásra. Ettől kezdve a Nyugati-Ghatok változatosan tagolt vonulatai között haladt; granulit- és bazaltalapú hegyláncok ezek; legmagasabb csúcsaikat sűrű erdő takarja.

9. Lakatlan egzotikus sziget

Robinson Crusoe megpróbáltatásai egyik kedvenc művemet eredményezte! Az, ahogyan kialakít egy kis világot magának a hajótörött főhősünk csodálattal töltött el. Leleményes az ember! Ezen kívül a trópusi időjárás, a fajok és növények leírása picit eltér az eddig felsorolt könyvek stílusától, de ezért lesz különleges. Természetesen a főhős belső utazása sem mellékes…

Miután megfelelően biztosítottam hajlékomat, nagy vágyat éreztem, hogy elinduljak felfedezni a sziget többi részét. Annak a pataknak a mentén indultam felfelé, ahová korábban a tutajaimmal érkeztem. Mintegy három km után megállapítottam, hogy a dagály ennél már nem húzódik följebb, és eddig a pontig tiszta és jó vizű, kis csermelyként csordogál. Mivel a száraz évszakban jártunk, helyenként alig volt benne víz. A patak mindkét oldalán sűrű fűvel benőtt, pompás rétek terültek el, és a magasabb területeken, amelyeket a víz kiáradásakor nem érinthetett, hosszú és erős szárú dohányra leltem.

10. Az utolsót Rád bízom. Hozzászólásban megoszthatod velünk, hogy milyen utazási élményed kötődik az olvasáshoz! Csatold a kedvenc idézeteidet is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr7312359259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.