...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Feltörekvő vagyok 1. rész: Ennie Smith - Kisasszonyképző

2017. október 30. - Lilapulcsis

Az új "Feltörekvő vagyok" sorozatban kezdő írók kapnak bemutatkozási lehetőséget a blogon. Elsőként Ennie Smith mesél magáról és a könyvéről, a Kisasszonyképzőről. Ennie történetének még csak az elejét olvastam, és amíg alakulgat a recenzió addig olvashatjátok a fülszövegnek is tökéletes írását! Annyit viszont elárulhatok, hogy ha tetszett a Párválasztó, akkor jó helyen jársz!ve_thanks_4.jpg

Elsőként magammal kezdeném a bemutatkozást, 32 éves (nő) vagyok, Szegeden végeztem régészet szakon. Az egyetem elvégzése után régészként kezdtem el dolgozni és csak később, pár éve fogtam bele az írásba. Van több írásom is, más műfajban, történelmi dráma, és fantasy is, félkészen.

A jelenkorban zajló történetek, úgy érzem, hidegen hagynak.

A Kisasszonyképzőbe, amit szívesebben nevezek történelmi fikciónak, mint történelmi romantikusnak, akkor kezdtem bele, amikor elérkeztem egy mélyponthoz az életemben, minden téren, és az élet alakulásáról, a lehetőségekről, szerelemről, párkapcsolatokról kezdtem el gondolkodni. Akkoriban fordult egy nagyot a világnézetem, és sokat analizáltam magamat, és az embereket is magam körül, az életemben.

Arra pedig, hogy írjak, az adott löketet, hogy megtudtam, hogy egy nagyon fiatal ismerősömnek kiadták a könyvét, amin teljesen ledöbbentem. Itt jött az elhatározás, hogy meg kell, hogy próbáljam, mert mindig is meg volt bennem a késztetés, és így utólag visszatekintve már tudom, hogy többször jött a jel, hogy írjak. Például az egyetemi szakdolgozatomnál is kiemelte az egyik lektor „olvasmányos stílusom”. Persze azóta már kaptam hideget is. De már kiskoromban is volt egy-két próbálkozásom.

Elkezdett körvonalazódni bennem egy történet.

Először is a szereplőkről, a karakterekről, a hat lányról, amit magamból és középiskolás barátnőim jelleméből is merítettem, a rosszat is, mind ismerősöktől tapasztalt viselkedésekből. Azok a gondolatok pedig, amik megfogalmazódnak, igazából az összes nőben benne vannak, úgy gondolom. Így jött a lányiskola ötlete, amit csak a viktoriánus korban tudtam elképzelni.

Mindig is imádtam az ebben a korban játszódó történeteket, főként Jane Austen művei inspiráltak. A regény fő témája pedig, ami ennek a korszaknak is nagy kérdése, a tökéletes partner megtalálása, vagyis az előnyös házasság megkötése köré fonódik. Hogy fontos a lehetőségek megragadása, mert azok alakítják életünket, ha élünk vele, vagy ha elszalasztjuk, mind más utat eredményez. Azzal, hogy ezek a hölgyek az etikett szabályai szerint felkészülnek a nagy bálra, egy korrajzot próbáltam adni, a teljesség igénye nélkül, pár akkori szokást, tényt is leírtam, ami szerintem érdekes, de sokat ismerünk is.

Közben megkíséreltem őszintén leírni egy szerelmes hölgy gondolatait is, a legnagyobb szerelmi csalódásról, reménykedésről, álmodozásról, félelemről az egyedül maradástól, lehetőségek elszalasztásáról, aztán a megkeseredettségről, dühről, megbékélésről, álmokról való lemondásról. Mindezt a főszereplő Emma Derkin nevében.

Látjuk, ahogy egy fiatal lány bizakodó, és álmodozó szíve, hogyan kezd a rideg valóság, a való élet hatására sérülni, lemondani, megbékélni. És hogy a legvége mi lesz… még mindig nem tudom én sem. Csak remélni tudom, hogy mindenki megtalálja a helyét az életben.

Sok mindent próbáltam reálisan érzékeltetni.

Vannak benne valós történelmi események, mint például a szüfrazsett mozgalom is megjelenik, és néhány valós történelmi szereplőt is beleszőttem a történetbe. Elég türelmetlen voltam mindig is, olvasóként, és íróként is ilyen vagyok, nem szeretek semmit elnyújtani, az unalomig kivesézni, szeretem, ha zajlanak az események.

Azt hiszem, őszintén elmondtam mindent, ami fontos. Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá, és hamarosan lehetőségetek lesz elolvasni is. És köszönöm, hogy itt is bemutathattam a Kisasszonyképzőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr9313117046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.