...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Feltörekvő vagyok 1. rész: Ennie Smith - Kisasszonyképző

2017. október 30. - Lilapulcsis

Az új "Feltörekvő vagyok" sorozatban kezdő írók kapnak bemutatkozási lehetőséget a blogon. Elsőként Ennie Smith mesél magáról és a könyvéről, a Kisasszonyképzőről. Ennie történetének még csak az elejét olvastam, és amíg alakulgat a recenzió addig olvashatjátok a fülszövegnek is tökéletes írását! Annyit viszont elárulhatok, hogy ha tetszett a Párválasztó, akkor jó helyen jársz!ve_thanks_4.jpg

Elsőként magammal kezdeném a bemutatkozást, 32 éves (nő) vagyok, Szegeden végeztem régészet szakon. Az egyetem elvégzése után régészként kezdtem el dolgozni és csak később, pár éve fogtam bele az írásba. Van több írásom is, más műfajban, történelmi dráma, és fantasy is, félkészen.

A jelenkorban zajló történetek, úgy érzem, hidegen hagynak.

A Kisasszonyképzőbe, amit szívesebben nevezek történelmi fikciónak, mint történelmi romantikusnak, akkor kezdtem bele, amikor elérkeztem egy mélyponthoz az életemben, minden téren, és az élet alakulásáról, a lehetőségekről, szerelemről, párkapcsolatokról kezdtem el gondolkodni. Akkoriban fordult egy nagyot a világnézetem, és sokat analizáltam magamat, és az embereket is magam körül, az életemben.

Arra pedig, hogy írjak, az adott löketet, hogy megtudtam, hogy egy nagyon fiatal ismerősömnek kiadták a könyvét, amin teljesen ledöbbentem. Itt jött az elhatározás, hogy meg kell, hogy próbáljam, mert mindig is meg volt bennem a késztetés, és így utólag visszatekintve már tudom, hogy többször jött a jel, hogy írjak. Például az egyetemi szakdolgozatomnál is kiemelte az egyik lektor „olvasmányos stílusom”. Persze azóta már kaptam hideget is. De már kiskoromban is volt egy-két próbálkozásom.

Elkezdett körvonalazódni bennem egy történet.

Először is a szereplőkről, a karakterekről, a hat lányról, amit magamból és középiskolás barátnőim jelleméből is merítettem, a rosszat is, mind ismerősöktől tapasztalt viselkedésekből. Azok a gondolatok pedig, amik megfogalmazódnak, igazából az összes nőben benne vannak, úgy gondolom. Így jött a lányiskola ötlete, amit csak a viktoriánus korban tudtam elképzelni.

Mindig is imádtam az ebben a korban játszódó történeteket, főként Jane Austen művei inspiráltak. A regény fő témája pedig, ami ennek a korszaknak is nagy kérdése, a tökéletes partner megtalálása, vagyis az előnyös házasság megkötése köré fonódik. Hogy fontos a lehetőségek megragadása, mert azok alakítják életünket, ha élünk vele, vagy ha elszalasztjuk, mind más utat eredményez. Azzal, hogy ezek a hölgyek az etikett szabályai szerint felkészülnek a nagy bálra, egy korrajzot próbáltam adni, a teljesség igénye nélkül, pár akkori szokást, tényt is leírtam, ami szerintem érdekes, de sokat ismerünk is.

Közben megkíséreltem őszintén leírni egy szerelmes hölgy gondolatait is, a legnagyobb szerelmi csalódásról, reménykedésről, álmodozásról, félelemről az egyedül maradástól, lehetőségek elszalasztásáról, aztán a megkeseredettségről, dühről, megbékélésről, álmokról való lemondásról. Mindezt a főszereplő Emma Derkin nevében.

Látjuk, ahogy egy fiatal lány bizakodó, és álmodozó szíve, hogyan kezd a rideg valóság, a való élet hatására sérülni, lemondani, megbékélni. És hogy a legvége mi lesz… még mindig nem tudom én sem. Csak remélni tudom, hogy mindenki megtalálja a helyét az életben.

Sok mindent próbáltam reálisan érzékeltetni.

Vannak benne valós történelmi események, mint például a szüfrazsett mozgalom is megjelenik, és néhány valós történelmi szereplőt is beleszőttem a történetbe. Elég türelmetlen voltam mindig is, olvasóként, és íróként is ilyen vagyok, nem szeretek semmit elnyújtani, az unalomig kivesézni, szeretem, ha zajlanak az események.

Azt hiszem, őszintén elmondtam mindent, ami fontos. Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá, és hamarosan lehetőségetek lesz elolvasni is. És köszönöm, hogy itt is bemutathattam a Kisasszonyképzőt.

Könyvmoly szemmel: Cosmopolitan Blogger Day 2017

nagyon_boldog_szuletesnapot.jpg

Október 22-én sor került a sokat emlegetett Blogger napra, amelyen végre én is részt vehettem. A programot ismerve csak az ebéd után érkeztem, mivel az első panelek témája a lehető legtávolabb állt tőlem és a blogtól. Az előadások átlagosan 20 percesek voltak, amitől pörgős lett a program, viszont az előadók szemére vetném, hogy:

Amikor 15 perced van, nem pazarolhatsz el 3 percet azzal a klisés védekezéssel, hogy „a 15 perc semmire sem elég”/ „a témáról 8 órát is tudnék folyamatosan beszélni”!

Tudjuk…inkább mesélj :)

Tovább

Legszebb könyves utazások

Lassan közeleg az idő, amikor takaróba burkolózva, meleg teát szürcsölve nézegetjük a nyaralós képeinket. Fordult már veled elő olyan, hogy a barátod lelkesen mesélt egy utazásról, te pedig még lelkesebben bólogattál, hogy tudod, milyen turistaattrakciókat látogatott meg, pedig sosem voltál azon a helyen? Bizony, néha az is elég, ha elolvasunk egy könyvet ahhoz, hogy megismerjünk egy országot, egy régiót, egy várost…vagy egy kastélyt, talán még jobban is, mint azok, akik ott voltak.

Ebben a bejegyzésben a legjobb könyves utazásaimról mesélek!ve_thanks.jpg

Tovább

Borsa Brown: Az Arab

ice_cream_party.jpg

 

Kezdeném azzal, hogy cseppet sem lepődtem meg. Na jó, ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor csak egyszer, de erről majd a spoileres részben mesélek. Borsától már olvastam A maffia ágyában című könyvét, ugyan olyan stílusra számítottam, meg is kaptam ( Az előző sorozatának első könyvéről itt olvashatsz: http://lilapulcsis.blog.hu/2015/04/14/borsa_brown_a_maffia_agyaban ).

Tovább

Fábián Janka: Búzavirág

lilapulcsis_blog_hu_1_2.jpg

Fábián Janka már az egyik könyvbemutatóján is levett a lábamról, a szimpla jelenlétével (arról itt meséltem). Akkor annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy meg kellett tudjam igazak lehetnek-e a sejtéseim. Mivel nem akartam egy sorozatba bonyolódni a Búzavirágra esett a választás.

Az első jelenetek Jókai Mór Egy magyar nábobjának kínjaira emlékeztettek, Kárpáthy János hasonló körülmények közt veszíti el kedves kis feleségét, Fannit. A nagy mesélővel ellentétben Fábián Janka kissé reálisabban festi meg a fájdalmas képet, és a következményeket is.

Tovább

Galaktikus Book tag - olvasni jó!

Úgy érzem régen volt közösségi jellegű book-tag a blogon, így itt az ideje, hogy felpezsdüljünk picit és osszuk meg egymással a galaktikus olvasási élményeinket! 

Űr – Egy könyv, ami nem ebben a világban játszódik

Nagyon sok olyan regényt olvastam, amely nem a hagyományos világunkban játszódik, most mégis a legutolsót illesztem be ebbe a kategóriába, Etgar Keret: Boldog boldogultak könyve remekül talál ide. A cselekmény hol máshol játszódhatna, mint a túlvilágon? A felszínesen bemutatott helyszínen ugyan úgy működnek a dolgok, mint a Földön, annyi kivétellel, hogy halálos sebekkel császkálnak ott a holtak (kivétel a karcmentesek – akik olyan módokat választottak a halálra, amelynek nem maradt látható jele). Bolyongjunk picit a túlvilágon, és csodálkozzunk rá a dolgokra, ha már a főszereplőnk elfelejtett. Etgar könyve könnyed olvasmány...bár mérhetetlenül mély következtetéseket is le lehet vonni belőle, ahogyan ezt én is megkíséreltem ide kattintva eléred.

Fekete lyuk – Egy könyv, ami teljesen beszippantott

Rég volt ilyen élményem...vajon miért? Az utóbbi időben tudatosan választom meg az olvasmányaimat, néha lemaradást pótolok (Jostein Gaarder: Sofie világa), néha pedig a tudásom gyarapítanám egy-egy posztmodern konfliktusban játszódó regénnyel, amelyek főként életrajzi elemeket tartalmazó igaz történetek (Tommy Wiering: Ezek az ő neveik). Szóval a legerősebb ilyen élményemet osztanám meg, és az még mindig Az éhezők viadalának első kötete. Az ajánlásban is írtam, hogy az első részt egy éjszaka alatt olvastam ki, képtelen voltam letenni...a sötétség leple alatt, a kislámpa fényében megbújva, néha még a levegőt is visszatartottam, nehogy annak hangja leleplezze a rejtőzködő Katnisst! A virradat viszont nem hozta meg a feloldozást, a főhőseink megpróbáltatásai a trilógia többi részében is folytatódtak. A következő könyvek nem voltak ekkora hatással rám, de a második-harmadik rész is tartogatott izgalmakat.

Fénysebesség - Egy könyv, amit annyira vársz, hogy legszívesebben fénysebességgel utaznál, hogy mielőbb megszerezd.

Shannon Messenger Vihar szeli ketté sorozatának 2. kötetéért valószínű az időutazásra alkalmas gép feltalálását is fontolóra venném. Meglepően jó volt az első része! Úgy voltam ezzel a könyvvel, mint a Párválasztó sorozattal, a címe alapján egy könnyed, ifjúsági regénynek tűnt, és sokáig nem vcovers_341169.jpgolt kedvem hozzá. Viszont: vannak azok a napok, hetek, amikor annyira fárasztó minden, ilyenkor felüdülést nyújtanak a hasonló olvasmányok. Shannon Messenger remekül ír, elég részletesen, de nem szájbarágósan vezet a fantáziavilágába, ahol tombolhatunk együtt a széllel és a szerelmes párral. A vége az, amiért nagyon várom a következő részt, hisz teljesen félbeszakította az írónő a történet – ahogy azt mostanság illik – hogy biztosan elolvassuk az újabb könyvét is.

Csillagköd - Egy könyv gyönyörű bortóval

(Ha már köd) Tommy Wieringa: Ezek az ő neveik

 

 

 

Multiverzum - Egy kiegészítő kötet, vagy spinoff sorozat, amit imádsz.  

Ennél a kérdésnél bajban leszek, a többkötetes műveknél az első tud katarzist okozni, a többi valahogyan nem. Így volt ez az Éhezők viadalánál, az Útvesztőnél, a Luxen sorozatnál is, valamiért mindegyiknél az erőltetettséget érzem. Ezért is szoktam rákérdezni minden írónál, hogyan képzeli el a folytatást. Legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a második harmadik részt könnyebb megírni, és ezt meg is értem, ott van már a lendület, az első kötet által generált elégedettség. Nekem valahogyan nem tetszik, amikor a szereplők sorra halnak meg és támadnak fel sokadszorra a második, harmadik részekben (kiemelkedő példa erre Cassandra Clare Végzet Ereklyéi sorozata). Az első és utolsó „spin-off” amit nagyon is kedveltem az Jókai Kárpáthy Zoltánja. Meglepődtél? Igen, az is egy folytatás, méghozzá az egyik nagy kedvencemé, az Egy magyar nábobé. Azt az örömet még mindig átérzem, amikor rájöttem, hogy van folytatása a kedvenc sztorimnak. Bár Fanni már nem lehetett benne az is nagyon érdekelt mi fog a fiával történni.

 

Gravitáció - A kedvenc romantikus párosod, akik között olyan vonzalom van, mint a gravitáció.

Ha már eszembe jutott az Egy magyar nábob, akkor mesélek Fanni vonzalmáról. Kedvenc részem abból a könyvből az Írisz és az Amaranth leleplezése.

 nevtelen_terv.jpg

Tovább

Stendhal: Vörös és fekete

lilapulcsis_blog_hu_1_1.jpg

Egyik nagy kedvencemről mesélek újra, akire véletlenül akadtam rá egyszer itt, a Pécsi Tudásközpont polcain. Miért véletlenül? Abból az egyszerű okból kifolyólag akadt meg a szemem a vörös, megviselt könyvön, hogy a polcon Steinbeck alatt sorakoztak több példányban. Az élet lehet ilyen egyszerű is könyvválasztás terén. Anyukám tanácsa jutott akkor eszembe, annó, mikor beszabadulhattam nagymamám könyvtárába nem tudtam melyikkel kezdjem, anyukám akkor azt tanácsolta, hogy mindig a legmegviseltebb állapotú után nyúljak, azt biztosan sokszor olvasták, ez a bizonyítéka annak, hogy jó! Könyvtárazóknak külön ajánlom ezt megjegyezni! 

Tovább

Kurt Hörtenhuber: Oups sorozat

lilapulcsis_blog_hu_1.jpg                          (A háttérben egy halovány szekszárdi szivárvány, amelyet két busz között csíptem el)

 

Ma a szeretet nagykövetéről mesélek, aki egy napon megállapította, hogy a Földön egyre nagyobb mértékeket ölt az elégedetlenség, és kedves Szívbolygóját hátrahagyva leszállt közénk, mint egykoron maga Zarathusztra. De, míg a középkorú bölcs az emberre, mint fejlődési fokra tekintett, a kis Oups a mai ember megmentésére igyekezett. És ezzel a párhuzamot le is zárnám a két mű között, hiszen a kis motivációs könyvecske korántsem merül ilyen mélységekbe. Oups sétál a világban, és a kis herceg mintájára szemléli az élőlényeket, embereket. Néha levonja a következtetéseket, néhol tanácsokat osztogat, ebbe a kis könyvecskébe mindent beletuszkoltak, amit csak lehetett: kis környezettudatosság, kis háború, kis szökdelő akrobata bogár...

Tovább

Arany János: Ágnes Asszony (ballada)

_oltozetjet_rendbe_hozza_kendojere_fordit_gondot_szoghajat_is_megsimitjanehogy_azt_higgyek-_megbomlott_2.jpg

A költészet napja alkalmával megosztom egyik kedvenc balladámat. Próza párti vagyok, Arany művei és a balladák a kivételek, amelyeket szeretek, és gyakran olvasom újra a kedvenceket: Ágnes asszony, Híd-avatás, A méh románca, A rab gólya mind gyönyörű képet fest egy-egy tragédiáról.

Tovább

Könyvmoly Kezelési Kézikönyv: 10 dologra készülj fel, ha könyvmollyal randizol!

318d30460982935aa0475d62cfd6f7ec.gif

A legutóbbi randin is sikerült lesokkolnom a partnerem. Az érzelmi skála, amit 2 másodperc alatt láttam megnyilvánulni az arcán, rádöbbentett valamire: szükség van egy újabb könyvmoly kezelési útmutatóra!

Érdemes első randi előtt érdeklődni a másik fél hobbijairól, ha egy könyvmollyal van dolgod, akkor biztosan jelezni fogja, hogy szeret olvasni. Azt később is ráérsz megállapítani, hogy igazi könyvmoly, vagy sem, ajánlom erre a Könyvmoly Kezelési Kézikönyv egy előző útmutatóját, amit itt érsz el: http://lilapulcsis.blog.hu/2016/01/27/honnan_tudod_hogy_konyvmoly_vagy

Minden esetre jó felkészülni! Szóval a következőkre számíthatsz:

Tovább

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi

leiner_laura.jpgKönyvmolyoknak kötelező olvasmány! Egyik nyáron magába szippantott a sorozat, pedig már rég kiléptem abból a korszakból, amikor a gimis történetekkel le lehetett venni a lábamról, értsd ez alatt például Claudia Gray Evernight sorozatát, vagy Alyson Noel Evermore történeteit.

Tovább

Ioan Slavici: A jószerencse malma (Moara cu noroc)

joszerencse_malma.jpgEgyszer már írtam nagy román kedvencről: a Szerelem utolsó, a háború első éjszakája belopta magát a szívembe, arról itt írtam: http://lilapulcsis.blog.hu/2015/10/31/camil_petrescu_a_szerelem_utolso_a_haboru_elso_ejszakaja

Camil Petrescu nem az első és egyetlen azok közül a román írók közül, akik levettek a lábamról: Slavici mély, elemző pszichológiai művei elképesztően jók! Már többször említettem mennyire szeretem a lassú folyású történeteket, ahol látszólag békés mederben folyik az élet, a mindennapok apróbb nehézségei pedig természetesnek hatnak, a nagy orosz írók ebben zsenik, de nem maradt le tőlük Slavici sem. A jószerencse malmában lassan megismerkedsz a szereplőkkel, az életvitelükkel, a céljaikkal… Aztán, hirtelen mély zuhanásba kezdesz, velük együtt, le a lejtőn!

Tovább

Papp Olivér: A szoba

lilapulcsis_blog_hu_2.jpgTavaszodik! Érzem a vízben. Érzem a földben. Érzem a levegőben*. Sok minden, mi valaha létezett, eltűnt…vagyis a hó, a hideg. Helyette süt a nap, rügyeznek a fák, hóvirágok bújnak ki a legváratlanabb helyekről…és én Papp Olivér rövid történetét olvasom. Miért? Valami vidámabb is a kezem közé akadhatott volna.

Mindenki legnagyobb rémálmát történetbe foglalni nem kis feladat. Mindezt olyan módon, hogy beleborzongj még nehezebb, Olivér pedig erre vállalkozott. Lidérces álmainkat mesélte el 2 oldalban!

A feltörekvők kategória egyre hangsúlyosabb teret kap a blogon, főként azért is, mert a rengeteg jobbnál jobb könyvvel telített piacra ismeretlenként betörni rendkívül nehéz.

„Hajnal előtt van a legsötétebb.”

Rendkívül érdekesen játszik az egyszavas mondatokkal. Már-már arra késztet, hogy hagyjam a jókais körmondataimat, hatáskeltéshez az a stílus sokkal megfelelőbb.

„Nem érzem, hogy kellene. Nem gondolkodom rajta, hogy miért nem. Jó így. Aztán itt van ez a másik furcsaság. Anyám. Néha hallom a lépteit – másokét is, elég sok más, idegen léptet is – amint a szobám felé tart. Van, hogy elhalkul, van, hogy eljön az ajtóig, még a kilincs is nyikorog és mozdul, de be nem nyit.”

Libabőrös lettél, igaz?

A rövid leírások, szemléletes képek megkönnyítik az olvasást és az átélést. Annyi csalafinta módon elrejtett információ van végig a történetben, hogy a végén csalódásként ért a tiszta, egyértelmű konklúzió. Talán arra vártam, hogy sejtelmesebben vezet rá a végkifejletre.

Ilyen rövidségű műről bővebben nem is lehetne írni, igaz? Észrevételeiteket, hozzászólásaitokat várom a blogon, ahol akár a facebook-os fiókoddal is hozzászólhatsz.

A történet elérhető itt:

https://www.facebook.com/notes/papp-oliv%C3%A9r/a-szoba/1047787701997238

Jostein Gaarder: Sophie világa

jostein_gaarder-.jpgKépzeld el, hogy bolhaméretű emberkék vagyunk egy fehér nyúl bundájában. A kényelmes melegben üldögélünk, eltakar és biztonságot nyújt a nyuszi hosszú fehér szőre. Legnagyobb problémánk a mindennapok rutinos feladatainak teljesítése: eszünk, alszunk, néha társalgunk a körülöttünk ugrálókkal, a rutinos feladatok során tapasztalt nehézségekről, panaszkodunk egy sort, majd haladunk tovább…és így telik nap - nap után. Talán eszünkbe sem jut olyan fontos kérdésekről elmélkedni, hogy hogyan kerültünk mi oda, mi értelme az ugrálásnak, vagy mi lehet a bundán túl? Aztán egy napon Jostein Gaarder megteremtette Sophie-t, a 15 éves norvég kislányt, és megmutatta neki hogyan lehet a nyuszi bundájából lassan, óvatosan kimászni és felfedezni a világot, ami azon túl van.  

Kissé megkésve akadtam rá a könyvre (24 éves fejjel), már régen lecsengett az időszak, amikor először foglalkoztattak a létre vonatkozó kérdések, és értetlenül lapozgattam Platón Államát, vagy Rousseau Társadalmi elméletét. Az író Sophie, és az olvasó tájékozatlanságára építkezve mutatja be a filozófiai gondolkodás kialakulásának útját a kezdetektől, az modern korig. Mielőtt megrémítene a (gyakran és hibásan) unalmasnak tartott filozófia gyorsan elárulom, hogy a filozófiatörténet elképesztő csavarba van burkolva, olyannyira, hogy Sophie kalandjai során lesz olyan pont, amikor csak kapkodod a fejed, mert nem hiszed el, amit olvasol.

Sophie Amudsen egy furcsa levelet kap, amelyben a következő kérdés szerepel: Ki vagy te? És a választ meg sem várva jönnek az újabb és újabb levelek, kérdésekkel, magyarázatokkal. Az író elképesztően jól illusztrálja a filozófiai kérdéseket, és elméleteket, a magyarázatok elősegítik az ideológiák megértését.

"Az igazi felismerés mindig belülről jön, nem kényszeríthető rá a másikra. Csak a "belátásból" fakadó tudás az igazi."

Annak mégis volt hátulütője, hogy „túl későn” olvastam el: idegesített Sophie. Főleg a könyv közepétől éreztem azt, hogy Sophie egyszavas kérdései inkább megtörték a tudósunk monológját, mintsem párbeszéddé alakította azt. Bőven elegendő lett volna a mesélés a kislány folytonos megszakítása nélkül „kifejtenéd, kérlek?”, „folytasd..” és hasonlóan mély közbeszólásokra kell itt gondolni. Sophie okos lány, többel is hozzájárulhatott volna, az író döntésén múlt, hogy ezt kihasználja, vagy sem.

"Mindig azok a legveszélyesebbek, akik kérdeznek. Válaszolni már nem olyan veszélyes. Egyetlenegy kérdés nagyobb vihart kavarhat, mint száz válasz."

A vége annyiban okozott csalódást, hogy nem láttam a miértjét. Azok számára, akik olvasták egyértelmű lehet a kérdésem: miért hagyj hátra mindent, ha az új létben nem vár rád semmi, senki, és minderre soha lehetőséged sem lesz? Miért nem vinnéd magaddal azokat, akik fontosak számodra? Sok megválaszolatlan kérdés, és némi csalódottság érzése töltött el, a befejezését illetően. Értékelendő, hogy az író próbált objektív maradni, és minden irányzatot bemutatni, anélkül, hogy bevonta volna a politikai színteret, amely következtében befolyásolta volna az ideológiával szembeni értékítéletünket.

"Ilyen az élet, szomorú és fennkölt is egyben. Bebocsátást nyerünk ebbe a csodálatos világba, megismerkedünk egymással, és egy ideig egymás oldalán megyünk. Utána megszűnünk létezni a másik számára, és végleg eltűnünk, éppoly kurtán-furcsán, ahogyan érkeztünk."

Kinek ajánlom?

Főként fiataloknak, akik nyitottak a kérdésekre, vagy csak most vált szükségessé számukra a filozófiai alapok elsajátítása. Felnőttek, fiatal-felnőttek, ha be kell pótolni a lemaradást, ez a könyv erre több, mint tökéletes.

Összességében egy kedves, kalandos kisregény, sok-sok hasznos információval, nagyon érthető és szerethető formában tálalva.

Értékelés: 9

Történet: 10/10

Szereplők: 7/10

Élmény: 8/10

Hitelesség: 10/10jostein.jpg

Cselekmény: 10/10

 

Szerző: Jostein Gaarder
Cím: Sophie világa

Kiadás éve: 1991

Oldalszám: 518 oldal

Műfaj: Regény 

Fordító: Szöllősi Adrienne

Karácsonyi ajándék

Idén egy könyvcímekből összeállított karácsonyfával kívánok nektek:

BÉKÉS, BOLDOG ÜNNEPEKET!      

                                                                                Mi

Rokono   

               A dzsihád jegyes                

És mégis mozog a Föld

 Ne bántsátok a feketerigót

Diplomata – útlevéllel a hátizkban

                    Tudom miért énekel a madár a ketrecben                     

Crescendo

Legenda

 

Ha te is szeretnél minket meglepni állítsd össze saját Karácsonyfádat a hozzászólások között, jó móka sakkozni a szavakkal :) 

A karácsonyfában felsorolt művek: 

Jevgenyij Zamjatyin: Mi

Móricz Zsigmond: Rokonok

Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Görömbölyi Dávid: Diplomata - útlevéllel a hátizsákban

Maya Angelou: Tudom miért énekel a madár a ketrecben

Becca Fitzpatrick: Crescendo

Marie Lu: Legenda 

Melengető könyvlista

12140674_1065940540105830_5887036140263771422_n.jpg

Hó-hó-hó…hideg van! Mi melegíthetné fel a szívünket, mint egy kedves kis könyv (vagy jó sok kedves kis könyv)?

Segítségként listába szedtem azokat az olvasmányokat, amelyektől elolvad a lelkedről a fagy, vagy amelyek megnevettetnek, és garantált lesz a felmelegedés.

Tovább

Bloggerek, olvasók, influencerek és kérdőívek.

Tölts ki....ossz meg :)

influencer_badge1.jpg

Itt a kérdőív: https://goo.gl/forms/wKm0E5P04WiBsEwX2

Kíváncsi lettem, a kíváncsiság pedig elképesztő hajtóerő tud lenni. Nemrég egy könyvbemutatóra vonszoltam el a fáradt testem és agyam, ahol Fábián Janka egyetlen mondatát sikerült félreértenem. Azóta orvosoltam is a bejegyzésben és mindenki boldog, ha olvasnál a könyvbemutató eseményről kattints az aláhúzott részre.

Tovább

Vad Virág: Miért kellett hogy így legyen

- avagy hogyan ne írjunk könyvet -

Felkérésnek eleget téve belekezdtem Vad Virág történetébe. 29 oldalacska nem a világvége, de egyből ebbe botlottam: „A történet valódi és megtörtént események alapján írtam, a benne szereplő személyek nevét szándékosan nem írtam emberi jogok megsértése elkerülése végett.” Azt személyiségi jogoknak illik nevezni, és nyomban repült is volna a Lomtárba, ha nem egy kezdő magyar író műve lett volna.

Tovább

Hogyan lesz a Párválasztóból film?

parvalaszto.jpg

Film készül Kiera Cass párválasztósdi sorozatából!! Az ötlet már 2013 óta lóg a levegőben, de ahogy erről Deszy is beszámolt,  új információ látott napvilágot, mégpedig az, hogy: Thea Sharrock neve merült fel rendezőként. Ha nem hoz lázba ez a név (mint ahogy engem sem....idáig) róla annyit érdemes tudni, hogy Jojo Moyes Mielőtt megismertelek filmes adaptációjáért is felelős. Ha még ez sem elég, mert hozzám hasonlóan nem olvastál még soha semmit Jojo Moyes-től, akkor elmesélem miért várom a Párválasztó megfilmesítést és mitől tartok.

Tovább

Görömbölyi Dávid: Diplomata-útlevéllel a hátizsákban

p_20160528_145656_fotor.jpg

A Facebook oldaldobozában jelent meg a könyv borítója, hirdetésként. Gyorsan utána néztem, hogy mennyire elérhetetlen számomra, és azzal a végkövetkeztetéssel, hogy „eléggé”, gyorsan írtam egy e-mailt az írójának. Pár hétre rá érkezett is a könyv, ez úton is köszönöm és arra ösztönzöm a kedves írót, hogy legközelebb ne féljen bele pírkálni a könyvébe!   

 Végre! Bepillanthatunk egy diplomata sejtelmes világába!

Tovább