...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét...

Lilapulcsis világa

Lilapulcsis világa

Híres íróink budapesti világa - városi túra

2017. január 17. - Lilapulcsis

seta1.jpgA hétvégi hidegek kedveztek minden könyvmolynak, gondolom sokan meleg takaró alá bújva vészeltétek át, egy jó könyvvel a kezetekben. Közben én valami újat próbáltam ki. Budapest mindig pörög. Rengeteg eseményre járok, ideje lenne mesélni is, igaz? Az év leghidegebb napjának reggelén a Budapest Beyond Sightseeing: Híres íróink nyolcadik kerületi világa elnevezésű tematikus várostúráján vettem részt. A program szerint a nyolcadik kerület házainak, kávéházainak titkos történeteit fedezhettük fel. A túravezető beavatott a korabeli pletykákba, mendemondákba, mesélt nagy íróink éjszakáiról, nappalairól, mindennapjairól, nem-mindennapjairól, kalandjairól és szokásairól.

 A palotanegyed csodálatos épületei közt lavírozva azon gondolkodtam, hányszor merült fel bennem a kérdés, hogy hol születtek kedvenc műveim. Most láthattam is az épületeket, ahol a csoda megtörtént, ahol csalódástól meggyötörten születtek meg a magyar irodalom klasszikusai.

A dermesztő hidegben, piros orral sétáltunk körbe Budapest 8. kerületében, a túravezető pedig szerelmi viszályok részleteivel, levelekkel és életrajzi információkkal fűtötte a lelkünket, és minden sarkon megmosolyogtatta az aprócska csoportot. Felkészültsége és magabiztossága miatt könnyű volt elengedni magam, és elképzelni a korabeli képet, amit idézetekkel festett elénk. Szép volt, romantikus, és az idő elképesztően gyorsan telt el. A séta lassú volt, nem megerőltető az idős korosztály számára sem, nyugodtan ajándékként meglepheted a túrával a nagymamát.  

seta2.jpg

A séta a Gutenberg otthon bejáratánál kezdődött, meglátogattuk az otthon épületét, ahol egy bennfentes kalauzolt bennünket. Mesélt azokról a művészekről, írókról, akik az otthon szobáiban húzták meg magukat rövidebb-hosszabb időre. Ezen kívül az épület különlegességeire is felhívta a figyelmünket, a csodás festett üvegablakoktól kezdve, galamb motívumokig.

A hideg annyira passzolt a séta témájához. Azt mindenki tudja, hogy kedvenceink legtöbbször megélhetési nehézségekkel küszködtek, a túravezetőnk pedig több alkalommal is kihangsúlyozta, hogy melegedni a korabeli kávéházakba húzódtak – abban a helyzetben én is azt tettem volna, helyette a sálamba bújva hallgattam a meseszerű történeteket. Sajnos a kávéházak közül csak a New York Kávéház található meg, a többi helyén DM, Príma és hasonló üzletek nyíltak.

A kedvenc részem természetesen a Jókai rezidencia volt, ahol találóan azt az idézetet hallhattuk, ami az íróban fogalmazódott meg felesége, Laborfalvi Róza halálakor, akit abban a lakásban ért a békés, szép elmúlás.

Kosztolányi, Móricz, Petőfi, Karinthy, Babits, Szendrei Júlia és még sok más író és költő életébe nyertünk betekintést, sajnos csak kívülről.

 

A túra ára 3000 Ft/fő. (Az előreváltott jegyek árából 10% kedvezményt biztosítanak)

Jelentkezni és jegyet vásárolni honlapukon lehet:

http://beyondbudapest.hu/turak/hires_iroink_nyolcadik_keruleti_vilaga

További tematikus sétákat is szerveznek, ha kedvet kaptál azokról itt értesülhetsz: https://www.facebook.com/beyondbudapest/app_190322544333196

 

seta3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lilapulcsis.blog.hu/api/trackback/id/tr5712123939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása